Actualitate

200 de morti in timpul atacurilor din Sri Lanka. Oameni nevinovati si-au pierdut viata ,se spune ca printre victime ar fi si romani

Mai multe explozii au avut loc în duminica de Paşte în Sri Lanka. Bilanţul este uriaş – 207 morţi şi peste 400 de răniţi – şi continuă să crească.

►Masacru în Sri Lanka, în ziua de Paşte. Guvernul a declarat stare de asediu, după ce trei biserici catolice din Colombo, Negombo şi Batticaloa şi trei hoteluri de lux din zona capitalei Colombo au fost ţinta unor atacuri cu bombă, în care au pierit cel puţin 200 de persoane şi au fost rănite în jur de 450.

►O a şaptea explozie a avut loc câteva ore mai târziu, la grădina zoologică din Colombo, urmată de a opta, într-o zonă rezidenţială.

►Opt persoane au fost reținute, în cursul după amiezii, în legătură cu atentatele. Autoritățile vorbesc despre „extremiştri religioşi”. 

UPDATE 21:00: Autoritatea de turism din Sri Lanka solicită hotelurilor să sporească securitatea, după ce trei hoteluri de lux din Colombo au fost afectate de atacurile în lanț.

UPDATE 20:45: Facebook a anunțat că lucrează pentru a elimina conținutul care încalcă standardele, ca urmare a informațiilor false apărute pe rețelele de socializare după atacurile din Sri Lanka, scrie CNN.

„Gândurile noastre se îndreaptă către victime, către familiile lor și către comunitatea afectată de acest act îngrozitor. Echipe de la Facebook lucrează cu autoritățile pentru identificarea și eliminarea conținutului care ne încalcă standardele. Suntem conștienți de decizia Guvernului de a bloca temporar accesul la rețelele de socializre. Oamenii se bazează pe servciile noastre pentru a comunica cu cei dragi lor și suntem dedicați pentru menținerea serviciilor noastre și să ajutăm comunitatea și țara în aceste vremuri tragice”, au anunțat reprezentanții Facebook într-un comunicat.

UPDATE 20:00: Numărul persoanelor arestate după atentatele în lanț din Sri Lanka a crescut la 8, a anunțat premierul Ranil Wickremesinghe.

După lăsarea serii, când a intrat în vigoare starea de alertă, oamenii au rămas în locuințe, astfel că străzile sunt pustii, scrie BBC News.

Victimele sunt din cel puțin 8 țări, potrivit celui mai recent bilanț.

– 5 cetățeni britanici, dintre care doi aveau și cetățenie americană;
– 3 cetățeni indieni;
– 2 cetățeni chinezi;
– 2 cetățeni turci;
– 1 cetățean german;
– 1 cetățean portughez;
– 3 cetățeni danezi.

Secretarul american de stat Mike Pompeo a precizat într-un comunicat că mai mulți americani și-au pierdut viața, fără să ofere un bilanț.

UPDATE 18.15: Trei polițiști au fost uciși în timpul unui raid la o locuință din Dematagoda, Colombo. Ca urmare a atacurilor în lanț, polițiștii au mers la o locuință, unde urmau să interogheze mai multe persoane, însă ei au fost uciși în două explozii, a precizat Ruwan Guansekara, purtătorul de cuvânt al Poliției, conform CNN.

UPDATE 16.25:  Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a făcut un apel la rugăciune, duminică, pentru victimele atacurilor teroriste din Sri Lanka.

„Aceste atentate petrecute în biserici şi alte clădiri, în ziua în care comunităţile catolice celebrează sărbătoarea de Paşti, reprezintă expresia cea mai crudă a violenţei dezumanizante şi a înstrăinării de Dumnezeu. Constatând cu îngrijorare că tot mai mulţi creştini în lume devin victime ale atentatelor teroriste, condamnăm aceste atacuri izvorâte din ură şi violenţă. Totodată, trebuie să ne rugăm pentru încetarea acestor violenţe şi să milităm pentru prevenirea lor. Exprimăm compasiune şi solidaritate cu toţi cei care suferă în urma acestor atacuri teroriste”, a transmis patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, conform unui comunicat de presă la Patriarhiei.

UPDATE 16.05: 30 de cetățeni străini au murit în urma atacurolor din Sri Lanka, conform CNN.

– 2 cetățeni turci, conform agenției Anadolu;

– mai mulți cetățeni britanici au fost „afectați de explozie”, a precizat Înaltul Comisar al Marii Britanii în Sri Lanka , James Dauris, care n-a putut confirma cu certitudine care e numărul.

UPDATE 15:40: Potrivit oficialilor din Sri Lanka, victimele atacurilor sunt din cel puțin cinci țări, înte care SUA, Marea Britanie, Olanda și Portugalia.

Ministrul olandez de Externe, Stef Block, a confirmat că printre victime e și un cetățean olandez. Și agenția portugheză Lusa a anunțat moartea unui cetățean din Portugalia, scrie BBC News.

Potrivit The Guardian, bilanțul răniților ar fi în jur de 450.

UPDATE 15:07:  BiIanțul atentatelor din Sri Lanka a crescut la 207 de morți și 400 de răniți.

UPDATE 15.00: Potrivit ministrului Reformelor Economice și Distribuției Publice, Harsha de Silva, cel puțin 160 de persoane, „între care probabil și în jur de 30 de străini.”

Totodată, ministrul Apărării, Ruwan Wijewarden, a confirmat că 7 persoane au fost arestate, conform CNN.

UPDATE 14.50: Potrivit presei de stat din China, un cetățean chinez a murit în urma atacurilor. Anterior, agenția Xinhua preciza că patru chinezi au fost răniți în explozie, dar că starea lor e stabilă.

At least 190 people were killed after multiple explosions tore through churches and hotels in Sri Lanka on Easter Sunday in the worst violence since the country’s civil war ended a decade ago pic.twitter.com/OlkaXer8Wx— TicToc by Bloomberg (@tictoc) April 21, 2019

Primele mărturii

Sylvester se afla la slujbă la Biserica Sf. Anton din cartierul Kochchikade din Colombo. „Am auzit explozia, iar apoi acoperișul a căzut pe noi. Am luat copiii și am fugit pe ușa din spate. Dar când am ajuns la spital, l-am văzut pe cumnatul meu la pământ.”

Guvernul din Sri Lanka a blocat temporar accesul la rețelele de socializare, inclusiv Facebook și Instagram, în contextul în care au apărut informații false pe internet, conform CNN.

UPDATE 14.45: Șapte persoane au fost arestate în legătură cu atacul din Sri Lanka, potrivit BBC News.

UPDATE 14:25 Premierul din Sri Lanka a anunţat că bilanţul a crescut la 160 de morţi. Doar 9 dintre aceştia ar fi cetăţeni străini.

UPDATE 13:00 Autorităţile au confirmat că a avut loc a opta explozie în zona Mahawila Gardens din cartierul Dematagoda, tot în Colombo. A fost vorba despre un atentator kamikaze, care s-a detonat înainte de a fi arestat, ucigând trei poliţişti. 

UPDATE 12:25 Guvernul de la Colombo a declarat stare de asediu în toată insula, până luni, la ora locală 6 (2.30, ora României). De asemenea, a fost blocat accesul la reţelele de socializare.

UPDATE 12:20 O a opta explozie s-ar fi înregistrat în cartierul Dematagoda din Colombo.

UPDATE 12:10 O a şaptea explozie a avut loc în zona grădinii zoologice Dehiwala din Colombo. Martorii spun că ar fi cel puţin 2 morţi şi mai mulţi răniţi. Atacul ar fi fost comis cu o grenadă de mână


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Comment here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.