joi 15 noiembrie 2018 4:28 pm
Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Acasa / Practic / 37 de metode cu ajutorul cărora puteți depista dacă aveți un produs natural sau unul falsificat
Adpres Market

37 de metode cu ajutorul cărora puteți depista dacă aveți un produs natural sau unul falsificat

AdpresFM - Radio Online Stations  

Auzim din ce în ce mai des că producătorii de alimente adaugă diferite produse chimice, ascunzând aceste informații de consumatori.

Coloranții, aromele, conservanții etc. sunt dăunători pentru sănătate și, pe lângă aceasta, mai provoacă avitaminoze și insuficiență de proteine. Prin urmare este mai bine să consumăm produse naturale, dar cum?

În continuare vă prezentăm câteva modalități simple:

1. Cum se depistează apa în lapte.

foodmart.fssai.gov.in/DART 

1) Picurați puțin lapte pe o suprafață netedă, înclinată.

2) Laptele nediluat va rămâne pe loc sau va curge lent, lăsând o urmă albă.

3) Laptele diluat cu apă va curge rapid, fără a lăsa urme.

2. Cum se depistează praful în lapte.

foodmart.fssai.gov.in/DART

1) Amestecați 5-10 ml de lapte cu aceeași cantitate de apă.

2) Agitați bine.

3) Dacă laptele are praf, se va forma o spumă groasă.

4) Dacă laptele este curat, se va forma un strat foarte subțire de spumă.

3. Cum se depistează amidonul în lapte și în produsele lactate.

foodmart.fssai.gov.in/DART 

1) Fierbeți 2-3 ml de lapte (chefir, lapte acru etc.) cu 5 ml de apă.

2) Lăsați să se răcească și adăugați 2-3 picături de iod.

3) Dacă lichidul devine albastru, are amidon.

4. Cum se depistează praful de cartofi în unt.

foodmart.fssai.gov.in/DART 

1) Puneți 1/2 linguriță de unt într-un vas transparent de sticlă.

2) Adăugați 2-3 picături de iod.

3) Dacă untul devine albastru, are praf de cartofi.

5. Cum se depistează prezența altor uleiuri în uleiul de nucă de cocos.

foodmart.fssai.gov.in/DART 

1) Turnați uleiul de nucă de cocos într-un pahar curat.

2) Puneți paharul în frigider (nu în congelator!) și lăsați-l acolo 30 de minute.

3) Când este rece uleiul de cocos se întărește.

4) Dacă are și alte uleiuri, uleiul va forma sloiuri.

6. Cum se depistează siropul de zahăr în miere.

foodmart.fssai.gov.in/DART 

1) Turnați apă într-un pahar curat.

2) Adăugați o picătură de miere în paharul cu apă.

3) Mierea pură nu se va dizolva în apă.

4) Dacă se dizolvă, înseamnă că s-a adăugat zahăr la miere.

7. Cum se depistează creta în zahăr.

foodmart.fssai.gov.in/DART 

1) Turnați apă într-un pahar curat.

2) Dizolvați 10 g de zahăr în apă.

3) Dacă creta este amestecată cu zahăr, aceasta se va depune pe fundul paharului.

8. Cum se identifică impuritățile (praf, pietricele, paie, semințe, boabe deteriorate, insecte, lână și fecale rozătoare) în cereale.

foodmart.fssai.gov.in/DART 

1) Turnați câteva cereale într-un vas de sticlă.

2) Studiați-le cu atenție.

3) Cerealele curate nu vor avea impurități.

9. Cum se depistează ergotul (ciupercă otrăvitoare) în cereale.

foodmart.fssai.gov.in/DART

1) Puneți câteva cereale într-un pahar transparent în care va trebui să turnați soluție de sare de 20% (20 g sare la 100 ml de apă).

2) Ergotul va rămâne la suprafață, iar boabele sănătoase se vor scufunda.

3) Boabele alungite de culoare albastru-negru sunt contaminate cu ergot.

10. Cum se identifică datura în cereale.

foodmart.fssai.gov.in/DART 

1) Puneți câteva cereale într-un vas de sticlă.

2) Analizați-le cu atenție.

3) Semințele de datură sunt plate și de culoare negru-maro.

11. Cum se identifică tărâțele în exces în făina de grâu.

foodmart.fssai.gov.in/DART 

1) Turnați apă într-un pahar curat.

2) Presărați o lingura de faina pe suprafața apei.

3) Dacă făina este curată, nu vor apărea tărâțe pe suprafața apei.

4) În cazul în care făina este murdară, acestea vor pluti la suprafață.

12. Cum se identifică coloranții în cereale.

foodmart.fssai.gov.in/DART

1) Turnați apă într-un pahar curat.

2) Adaugați 2 lingurițe de cereale și amestecați bine.

3) Crupele curate nu vor colora apa.

4) Cele vopsite vor colora apa.

13. Cum se identifică pilitura de fier în făină.

foodmart.fssai.gov.in/DART 

1) Presărați puțină faina într-o farfurie de sticla.

2) Treceți cu un magnet prin ea.

3) Dacă făina este curată, magnetul va rămâne curat.

4) În caz contrar fierul se va lipi de magnet.

14. Cum se identifică turmericul în orez.

foodmart.fssai.gov.in/DART 

1) Turnați o linguriță de orez într-o farfurie de sticlă.

2) Presărați puțin var peste orez.

3) Orezul pur va rămâne alb.

4) Orezul murdar va deveni roșu.

15. Cum se identifică colorantul rodamină B în cereale.

foodmart.fssai.gov.in/DART

1) Luați o bucată de vată și înmuiați-o în apă sau ulei vegetal.

2) Ștergeți cerealele cu vata.

3) Dacă aceasta și-a schimbat culoarea, rodamina B este prezentă în crupă.

16. Cum se identifică rășinile străine în asafoetidă.

foodmart.fssai.gov.in/DART 

1) Ardeți o cantitate mică de asafoetidă într-o lingura inoxidabila.

2) Asafoetida curată arde precum camforul.

3) Dacă nu este curată, nu va arde atât de strălucitor ca și camforul.

17. Cum se identifică talcul și alte minerale în asafoetidă.

foodmart.fssai.gov.in/DART 

1) Amestecați puțină pulbere cu apă, se agită și se lasă să stea.

2) Dacă asafoetida este curată, nu vor apărea sedimente.

3) În caz contrar talcul sau alte minerale se vor sedimenta.

18. Cum se identifică semințele străine în boabele de piper negru.

foodmart.fssai.gov.in/DART 

1) Puneți câteva boabe de piper într-un pahar cu apa.

2) Piperul negru se va scufunda.

3) Celelalte semințe vor pluti la suprafață.

19. Cum se identifică coloranții în ardeiul roșu.

foodmart.fssai.gov.in/DART 

1) Puneți puțin piper roșu într-un pahar cu apă.

2) Coloranții artificiali încep imediat să se depună, lăsând o urmă colorată.

20. Cum să deosebim scorțișoara sănătoasă de cea chinezească.

foodmart.fssai.gov.in/DART 

1) Puneți scorțișoară pe o farfurie de sticlă.

2) Studiați-le mai atent: scorțișoara chinezească are straturile maro închis, mai groase și mai tari.

3) Batoanele de scorțișoara sunt de culoare maro deschis, au file mai subțiri, mai sfărâmicioase și mai dulci.

21. Cum să distingem semințele de iarbă vopsite de chimen.

foodmart.fssai.gov.in/DART 

1) Puneți câteva semințe de chimen între palme.

2) Dacă palmele vi s-au înnegrit, atunci semințele de iarbă au fost vopsite cu cărbune și au fost amestecate cu chimen.

22. Cum se face deosebirea dintre semințele de mac-mexican și cele de muștar.

foodmart.fssai.gov.in/DART 

1) Puneți niște semințe de muștar pe o farfurie de sticlă.

2) Analizați-le atent.

3) Semințele de muștar au o suprafață netedă și un miez galben.

4) Semințele de mac-mexican au o suprafață zgrunțuroasă și o culoare neagră. În interior sunt albe.

23. Cum se identifică cromatul de plumb în rădăcina de turmeric.

foodmart.fssai.gov.in/DART 

1) Puneți o felie de turmeric într-un pahar cu apă.

2) Turmericul pur nu va păta apa.

3) Turmericul vopsit are o culoare galben-aprinsă și colorează imediat apa.

24. Cum se identifică coloranții în turmeric.

foodmart.fssai.gov.in/DART 

1) Adăugați o linguriță de turmeric măcinat într-un pahar cu apă.

2) Turmericul natural va colora apa în galben-deschis.

3) Turmericul vopsit va colora apa în galben-aprins.

25. Cum să identificați rumegușul și tărâțele în condimentele măcinate.

foodmart.fssai.gov.in/DART 

1) Presărați puține condimente pe suprafața apei.

2) Condimentele pure nu vor lăsa rumegușul/tărâțele la suprafață.

3) Dacă rumegușul/tărâțele sunt amestecate cu mirodenii, acestea vor rămâne pe suprafața apei.

26. Cum să identificați impuritățile străine (praf, pietricele, paie, semințe, insecte, lână și fecale de rozătoare) în condimente.

foodmart.fssai.gov.in/DART 

1) Puneți niște condimente pe o farfurie de sticlă.

2) Inspectați-le atent.

3) Condimentele pure nu au impurități vizibile.

4) Celelalte vor avea.

27. Cum să deosebim feniculul de chimen.

foodmart.fssai.gov.in/DART 

1) Turnați niște chimen pe o farfurie de sticlă.

2) Studiați-le atent pentru a observa prezența semințelor de fenicul.

28. Cum să identificați verdele de malachit în legumele verzi.

foodmart.fssai.gov.in/DART 

1) Luați o bucățică de vată și înmuiați-o în apă sau în ulei vegetal.

2) Ștergeți suprafața legumelor cu ea.

3) Dacă vata va deveni verde, legumele au fost vopsite cu verde de malachit.

29. Cum se identifică colorantul în mazărea verde.

foodmart.fssai.gov.in/DART 

1) Puneți niște mazăre verde într-un pahar curat.

2) Umpleți cu apă și agitați.

3) Lăsați o jumătate de oră.

4) Dacă apa este verde, mazărea este vopsită.

30. Cum să deosebiți șofranul natural de cel artificial.

foodmart.fssai.gov.in/DART 

1) Șofranul natural nu se rupe la fel de ușor ca cel artificial. Șofranul artificial se face din știuleți de porumb îmbibați în sirop de zahăr și vopsiți cu gudron de cărbune.

2) Luați un pahar cu apă și adăugați puțin șofran.

3) Dacă șofranul este vopsit, colorantul se va dizolva rapid în apă. Șofranul natural va continua să coloreze apa.

31. Cum se identifică impuritățile în sarea iodată.

foodmart.fssai.gov.in/DART 

1) Amestecați o jumătate de linguriță de sare într-un pahar cu apă.

2) Sarea pură se dizolvă complet și lasă apa curată sau un puțin tulbure.

3) Dacă are impurități, apa va deveni alb-murdară (dacă există cretă) și va avea sedimente.

32. Cum puteți deosebi sarea obișnuită de cea iodată.

foodmart.fssai.gov.in/DART 

1) Tăiați cartoful, presărați puțină sare și așteptați un minut.

2) Adăugați 2 picături de suc de lămâie.

3) Dacă sarea este iodată, cartoful va deveni albastru.

4) Dacă sarea este neiodată, cartoful nu va fi albastru.

33. Cum să depistați țărâna în cafeaua măcinată.

foodmart.fssai.gov.in/DART 

1) Adăugați 1/2 linguriță de cafea măcinată într-un pahar curat cu apă.

2) Amestecați timp de un minut, apoi lăsați deoparte timp de 5 minute.

3) În cazul în care cafeaua este curată, nu se vor depune sedimente.

4) În cazul în care cafeaua nu este naturală, se vor depune sedimente.

34. Cum să identificați impuritățile în ceai.

foodmart.fssai.gov.in/DART 

1) Puneți niște frunze de ceai pe hârtia de filtru.

2) Stropiți hârtia cu apă.

3) Spălați hârtia și uitați-vă la ea la lumină.

4) Ceaiul pur nu va pata hârtia de filtru.

5) Dacă ceaiul este contaminat cu gudron, pe hârtie vor apărea pete.

35. Cum se identifică pilitura de fier în ceai.

foodmart.fssai.gov.in/DART 

1) Presărați puțin ceai pe o farfurie de sticlă.

2) Treceți cu un magnet prin el.

3) Dacă ceaiul este curat, magnetul nu va avea nimic.

4) Dacă ceaiul este falsificat, fierul se va lipi de magnet.

36. Cum se identifică ceara de pe mere.

foodmart.fssai.gov.in/DART 

1) Răzuiți mărul cu un cuțit ascuțit.

2) Dacă este acoperit cu ceară, aceasta se va șterge.

37. Cum să identificați cicoarea în cafeaua măcinată.

foodmart.fssai.gov.in/DART 

1) Turnați puțină apă într-un pahar curat.

2) Adăugați o linguriță de cafea măcinată.

3) Cafeaua va rămâne la suprafață, iar cicoarea se va scufunda.

Nu vă lăsați înșelați!

The post 37 de metode cu ajutorul cărora puteți depista dacă aveți un produs natural sau unul falsificat appeared first on Fasingur.

AdpresFM - Radio Online Stations  

Play TV Online
Adpres Games - Jocuri Anti Stres


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com