Social Media

82 de ani de la moartea Reginei Maria: ”Amintește-ți, Poporul meu, că te-am iubit și că te binecuvântez cu ultima mea suflare”

Sâmbătă, 18 iulie, se împlinesc 82 de ani de la moartea Reginei Maria.
Regina Maria a României s-a născut la 29 octombrie 1875, în Eastwell Park, Kent, Anglia și a murit la 18 iulie 1938, la castelul Pelișor-Sinaia.

A fost principesă de coroană și a doua regină a României, în calitate de soție a principelui de coroană devenit ulterior regele Ferdinand I al României. A fost mama regelui Carol al II-lea.
Maria, născută Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, a fost mare prințesă a Marii Britanii și Irlandei, fiind nepoata reginei Victoria a Marii Britanii şi a Țarului Alexandru al II-lea al Rusiei.
S-a căsătorit la 10 ianuarie 1893, cu Ferdinand I, principele moștenitor al tronului României, reușind să se integreze națiunii care o adoptase ca principesă și, începând din 1914, ca regină.

Cuplul princiar (și apoi regal) Ferdinand și Maria a avut șase copii, din care unul, principele Mircea, a murit la vârsta de trei ani din cauza febrei tifoide. Primul lor copil s-a născut la numai nouă luni și cinci zile de la căsătoria lor, este vorba despre principele Carol, născut la castelul Peleș, în 1893. A urmat apoi principesa Elisabeta (1894), principesa Maria (1900),principele Nicolae (1903), principesa Ileana (1909) și principele Mircea, născut în ianuarie 1913.

Regina Maria a urmărit constant întărirea legăturilor dintre România și Marea Britanie, dovedind reale calități diplomatice în susținerea și apărarea intereselor României. S-a opus intrării României în Primul Război Mondial de partea Puterilor Centrale și a susținut alianța cu Antanta, în vederea susținerii de către aceasta a realizării statului național român.

Pe timpul războiului și-a însoțit soțul în refugiu în Moldova, activând ca soră de caritate în spitalele militare, activitate care a făcut să fie numită în popor „mama răniților”.

După moartea lui Ferdinand și venirea la putere a fiului său, Carol al II-lea (1930), care a reușit îndepărtarea reginei Maria din viața politică, a trăit într-un soi de exil intern la reședințele sale de la Balcic și Bran.

În ultimii doi ani de viață, bolnavă fiind, s-a tratat la diferite sanatorii din Europa, revenind în țară în vara lui 1938, murind la reședința sa de la Pelișor.

A cerut prin testament ca trupul să-i fie înhumat în biserica episcopală de la Curtea de Argeș, iar inima să fie păstrată într-o raclă la capela Stella Maris a reședinței din Balcic. După cedarea Cadrilaterului în 1940, inima reginei a fost mutată la Bran.
În 2015, prin decizia nepotului ei, Regele Mihai, inima reginei Maria este depusă la Pelișor.
Regina Maria a fost o iubitoare și o colecționară de artă, susținând o serie de personalități artistice și literare cu burse și bani. Este autoarea unor interesante scrieri memorialistice, precum și a unor povești și versuri pentru copii.

În testamentul lăsat, Regina Maria scrie: „Și acum vă zic rămas-bun pe veci: de acum înainte nu vă voi putea trimite nici un semn: dar mai presus de toate amintește-ți, Poporul meu, că te-am iubit și că te binecuvântez cu ultima mea suflare”.

Regina Maria, personalitate marcantă a istoriei noastre, este exemplul indubitabil al feminității, inteligenței și al puterii de sacrificiu pentru poporul său, pe care a învățat să-l cunoască, să-l iubească și să-l respecte.

Giorgiana Radu, AMPress

Powered by WPeMatico


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.