duminică 19 august 2018 3:41 am
Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Acasa / News / ADIO, cozi la vot în DIASPORA! Legea votului prin corespondenţă, declarată CONSTITUŢIONALĂ | Decizia este definitivă
Adpres Market
cozi-vot

ADIO, cozi la vot în DIASPORA! Legea votului prin corespondenţă, declarată CONSTITUŢIONALĂ | Decizia este definitivă

AdpresFM - Radio Online Stations  

cozi votCurtea Constituțională (CC) a decis, miercuri, că Legea votului prin corespondență, adoptată pe 28 octombrie, este constituţională, respingând astfel sesizările formulate de ALDE şi UDMR. Judecătorii constituţionali au luat în discuţie două sesizări privind Legea votului prin corespondență, una înaintată de 30 de senatori și o alta formulată de 50 de deputați, informează Mediafax.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională a respins sesizările de neconstituţionalitate formulate în cazul Legii privind votul prin corespondență, de modificare și completare a Legii 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, iar argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiei vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial.

Legea a fost adoptată în 28 octombrie de Camera Deputaților, forul decizional. Pe 19 septembrie, și Senatul a adoptat proiectul de lege.

În 3 noiembrie, ALDE a anunțat că grupul său parlamentar de la Senat, alături de grupul UDMR, senatori de la UNPR şi PSD, respectiv, un senator independent au depus la Curtea Constituțională o contestaţie la legea votului prin corespondență.

Camera Deputaților a adoptat legea în forma propusă de Comisia de cod electoral, fiind prevăzut ca acest tip de vot să fie aplicat doar la alegerile parlamentare.

Proiectul de lege adoptat de Senat stabilea că votul prin corespondenţă se aplica şi pentru alegerile prezidenţiale şi europarlamentare, dar reprezetanţii PSD au propus ca acest vot să fie doar pentru alegerile parlamentare, în timp ce UDMR dorea ca acest tip de vot să fie valabil doar pentru scrutinul prezidenţial.

Pentru prezindenţiale sunt nişte particularităţi şi mai avem până în 2019, este un proiect-pilot, până atunci vedem ce se întâmplă. Nu este că nu vrem să facem, dar am considerat că vrem să vedem ce se întâmplă în toamna lui 2016, când votul prin corespondenţă va fi aplicat la parlamentare„, a explicat preşedintele Comisiei, Gabriel Vlase (PSD), eliminarea din proiectul votului prin corespondenţă a aplicării lui în alegerile prezidenţiale şi europarlamentare, rămânând doar pentru alegerile parlamentare.

Comisia de cod electoral a decis, la propunerea PSD, şi eliminarea din proiect a posibilităţii înscrierii online în registrul electoral pentru votul prin corespondenţă, deputatul PNL Mihai Voicu criticând eliminarea şi arătând că „înregistrarea online este marele hatâr, este esenţa proiectului”.

Membrii comisiei de cod electoral au mai stabilit, tot la propunerea PSD, că va fi interzisă divulgarea secretului votului sub sancţiunea legii penale şi că exercitarea votului prin corespodenţă este personală, iar exercitarea votului prin corespondenţă în numele altei persoane va fi interzisă sub sancţiunea legii penale.

ALDE consideră că, prin această modificare a legislației electorale, „sunt încălcate principii prevăzute în Constituția României”.

„În primul rând caracterul direct al votului. Textul Constituţiei atribuie în mod imperativ votului un caracter direct, ceea ce înseamnă, în intenţia constituantului, prezenţa efectivă a cetăţeanului în faţa urnelor în vederea exercitării dreptului la vot fără intermediul unui procedeu indirect sau al unei persoane interpuse”, se arăta într-un comunicat de presă al ALDE.

„În al doilea rând, ‘votul prin corespondenţă’, aşa cum este prevăzut de către iniţiatori pentru cetăţenii români domiciliaţi în afara teritoriului naţional, instituie în drept şi în fapt un privilegiu pentru o categorie anume de cetăţeni, ceea ce este explicit interzis de Art.16 (1) din Constituţie, care prevede că ‘cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări’”, preciza sursa citată.

ALDE mai spunea că „a atras atenţia în repetate rânduri asupra faptului că formula votului prin corespondență este birocratică, greoaie şi în loc să înlesnească votul românilor din străinătate, are efectul contrar” şi că, în plus, „ridică mari probleme privind posibila fraudare”.

„Acestea sunt argumente care se adaugă consideraţiilor de ordin constituţional ridicate prin această contestație”, precizează ALDE.

„ALDE a depus amendamente pentru renunţarea la votul prin corespondenţă şi trecerea la votul direct, după un model similar cu cel folosit de Germania si Franţa. Din păcate, aceste amendamente nu au fost luate în considerare, ceea ce ne-a dus la iniţiativa de astăzi”, se mai arăta în comunicat.

Şi liderul UDMR, Kelemen Hunor, anunţa atunci că Legea votului prin corespondenţă va fi atacată la Curtea Constituţională. UDMR a acuzat că forma adoptată de Senat nu garantează secretul votului prevăzut de Constituţie.

Adpres.ro : Adpres Media – Grup Media Target : contact@adpres.ro

AdpresFM - Radio Online Stations  

Play TV Online
Adpres Games - Jocuri Anti Stres


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com