Actualitate

Agenție UE: Poluarea aerului, responsabilă de 400.000 de decese premature în 2016

Aerul de proastă calitate a fost responsabil de 400.000 de decese premature în 2016, potrivit celor mai recente date disponibile, iar locuitorii orașelor europene sunt expuși la niveluri de poluare care depășesc limitele maxime admise, potrivit unui raport publicat miercuri, informează Reuters.

„Poluarea aerului este, în prezent, cel mai important risc de mediu pentru sănătatea oamenilor”, se arată în raportul publicat de European Environment Agency (EEA), agenția de sănătate a Uniunii Europene (UE).

Autorul raportului, specialistul EEA Alberto González Ortiz, spune că, în orașele europene, deși nivelul particulelor periculoase din aer a mai scăzut, fenomenul nu este suficient de rapid.

„Nu am atins standardele UE și, desigur, suntem departe de cele ale OMS (Organizația Mondială a Sănătății, n.r.)”, a spus Ortiz.

Legislația UE cere statelor membre să monitorizeze, mai ales în zonele urbane, nivelurile de particule poluante și să ia măsuri dacă se depășesc limitele.

În luna iunie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis că orașele trebuie să acționeze în cazul în care nivelul de poluare este depășit într-un anumit loc. Până atunci, măsurile erau luate pe baza unor medii înregistrate într-o regiune.

În iulie, Comisia Europeană a cerut CJUE să ia măsuri împotriva Spaniei și Bulgariei, care nu și-ar proteja cetățenii prin luarea unor măsuri de combatere a poluării.

În 2017, 16 dintre cele 28 de state membre UE au raportat cel puțin un caz de depășire a limitelor maxime admise privind poluarea cu dioxid de nitrogen, un compus toxic din gazele de eșapament. Printre aceste state se numără Franța, Belgia, Olanda, Spania, Germania și Marea Britanie.

Reducerea numărului de mașini este un factor important în diminuarea poluării din orașe, mai ales în ceea ce privește dioxidul de nitrogen, a spus Ortiz.

„Când luptăm împotriva poluării, luptăm împotriva schimbărilor climatice și promovăm un comportament sănătos”, a adăugat acesta.

Sursa: News 24 Romania.


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...Comment here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.