Actualitate

Alertă la Constanţa. Pământul a luat-o la vale. Oamenii sunt disperaţi că-şi pierd casele. Autorităţile se prăbuşesc în gaura neagră a birocraţiei

În comuna Cumpăna din judeţul Constanţa, pământul a luat-o la vale. O parte din malul de la Canalul Dunăre-Marea Neagră s-a surpat după 35 de ani de la construcţie. Localnicii care au casele în apropiere sunt disperaţi că dezastrul ar putea să le înghită casele. Alunecările de teren au ajuns la doar câţiva metri de case.  Din cauza ploilor și a infiltrațiilor din pânza freatică, malul de pământ s-a surpat.

Prefectul județului Constanța, Dumitru Jeacă, a dispus formarea unei comisii care să facă constatarea, în teren, a situației reale și a potențialelor consecințe, în urma informărilor primite în cursul zilei de astăzi de la Primăria Cumpăna și de la Compania Națională a Administrației Canalelor Navigabile S.A. Acestea sunt primele notificări oficiale transmise Instituției Prefectului, referitor la alunecările de teren produse pe malul stâng al Canalului Dunăre-Marea Neagră, pe terenul administrat de Administrația Canalelor Navigabile (ACN), potrivit libertatea.ro
Comisia este constituită din reprezentanți ai Instituției Prefectului, Consiliului Județean Constanța, ai primăriilor Cumpăna și Agigea, ISU, ISC, ABADL, ACN, ANIF, Garda de Mediu și se va întruni în zona afectată în această după-amiază. La momentul actual, Primăria Cumpăna, împreună cu ANC și proiectantul responsabil au luat măsuri de prevenire a accidentelor (blocarea drumului de exploatare la cota terenului natural, restricționarea accesului in zonă, evacuarea pământului în alt perimetru ș.a.)

În urma evaluării,  comisia va informa  Comitetul Județean pentru Situații de Urgență cu privire la constatările făcute și va propune, dacă se impune, măsuri suplimentare pentru prevenirea și limitarea impactului asupra siguranței  locuitorilor din zonă și a activității pe canal.
Problema nu e de azi. Localnicii din Cumpăna, aflată la 5 km de Constanța, spun că se confruntă cu alunecările de teren din vara anului trecut. În ultima perioadă însă situația s-a înrăutățit. În 48 de ore, malul canalului s-a surpat aproape total, pericolul ajungând la câțiva metri de casele oamenilor, parte din ele crăpate.

„Se mișcă văzând cu ochii, ce să vă mai spun! Unde să plec? N-am părinți, părinții-s morți, n-am casă, n-am masă… Asta-i casă noastră, aici trebuie să locuim ! Nu se găsesc niște bani de consolidarea canalului ?!? S-a făcut un canal așa de mare și-acum nu se poate consolida ? ” spune cu lacrimi în ochi Lucica Gavrilă, o femeie în vârstă din localitate.

„Mi-e teamă ! Într-o oră s-a dus 20 de centimetri. Dimineață nu era așa, era ca un fir de ață. Acuma, gata ! Până mâine-poimâine, se dărâmă tot. Eu am anunțat de anul trecut din august, că se dărâmă” a spus și Magda Dumitrache, o altă localnică. De 9 luni oamenii trăiesc cu frica-n sân. Pământul fuge de sub ei și crăpăturile în stradă se întind văzând cu ochii către cartier. Cum de s-a ajuns aici din moment ce situația era cunoscută de anul trecut?
Primarul localității, Mariana Gâju, spune că primele demersuri au fost făcute la sfârșitul anului trecut. Malul aparține Administrației Canalelor Navigabile (ACN).

„Primele demersuri au fost făcute la finele anului 2018. Acum două luni am revenit cu o adresa către ACN și în același timp către Ministerul Transporturilor prntru că eroziunea malului stâng al canalului deja dădea semne că amenință locuințele care sunt situate pe strada Dunării. Azi dimineață (n. r. ieri) am transmis directorului general al ACN, Dan Georgescu, imaginile cu malul stâng, așa cum era el dimineață, la ora 8. Jumătate din stradă se vedea cum a fost crăpată de eroziune”, a precizat Mariana Gâju.

Administrația Canalelor Navigabile a alocat 400.000 de lei pentru lucrările care se estimează că vor începe după finalizarea licitației. Numai că până atunci, malul s-ar putea prăbuși în orice moment.
Lucian Ionescu


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.