Actualitate

Anca Jurma, cercetată pentru înregistrarea referitoare la dosarul lui Nistor Călin, șeful DNA

kitunghii.ro

Anca Jurma, fosta şefă DNA, este cercetată de Inspecţia Judiciară, care s-a autosesizat pentru a stabili dacă aceasta a comis vreo abatere disciplinară în discuția purtată cu Florentina Mirică și înregistrare pe ascuns de aceasta din urmă și difuzată presei, referitoare la un dosar care l-ar viza pe Călin Nistor, actualul şef provizoriu al DNA.

Potrivit înregistrări prezentate de stiripesurse.ro, Nistor Călin ar fi acuzat de o mită de un milion de euro, iar dosarul s-ar afla pe rolul Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie

În discuţia înregistrată, Anca Jurma îi cere Florentinei Mirică informaţii despre o plângere care l-ar viza pe Călin Nistor. Cauza ar fi fost iniţial investigată de Florentina Mirică, însă în luna octombrie a fost trimisă Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, nou-înființată.

Călin a transmis duminică, într-un comunicat de presă postat pe site-ul DNA, că nu ştie de vreun dosar care să-l vizeze:

“Nu cunosc nimic despre vreo cauză penală care sa mă privească. Nu m-a interesat niciodată dacă fac obiectul vreunei plângeri penale, deoarece, în toată cariera mea, nu am făcut decât să respect normele legale şi codul deontologic al magistraţilor. Nu i-am cerut niciodată fostului procuror şef al DNA, Anca Jurma, şi nici altui procuror din subordine să-şi încalce principiile deontologice şi de legalitate care guvernează ancheta desfăşurată într-un dosar penal. De asemenea nu am avut niciodată vreo discuţie cu vreun procuror care ar fi avut în lucru vreo cauză care să mă privească. La data la care s-ar fi purtat acea discuţie din înregistrare, toate cauzele care-i vizau pe magistraţi, inclusiv cu procurori DNA, erau trimise la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Este firesc ca toate cauzele care priveau magistraţi sau orice alte persoane să fie soluţionate cu celeritate, pentru că în situaţia în care aceştia au săvârşit vreo faptă penală să fie dispuse măsurile legale, iar în situaţia în care nu ar fi fost constatată vreo astfel de faptă sa fie dispusă o soluţie de netrimitere în judecată”.

La rândul ei, Anca Jurma, care a deţinut conducerea interimară a DNA timp de 6 luni, arată, tot prin intermediul unui comunicat postat pe site-ul DNA, că nu a făcut niciodată presiuni asupra vreunui procuror:

“Am fost însă preocupată ca dosarele să fie soluţionate conform legii, pe baza probelor administrate şi să nu fie ţinute în nelucrare. Am fost totodată preocupată să înţeleg de ce sesizări, ”informe” sau nu, cu suspiciuni asupra unor procurori, nu au fost soluţionate cu celeritate, conform normelor legale, lăsându-se astfel posibilitatea producerii a două riscuri: fie, dacă respectivul procuror ar fi vinovat, riscul ca acesta să fie lăsat să lucreze nestânjenit în continuare, fie, dacă el ar fi nevinovat, riscul ca asupra lui să planeze în mod nejustificat o umbră. Din acea discuţie rezulta că, în viziunea interlocutoarei mele, sesizarea privind pe domnul procuror şef adjunct Nistor Călin intră în ultima categorie menţionată mai sus, dar, cu toate acestea, colega nu a considerat oportun să o soluţioneze timp de aproximativ un an”.

pni.ro%20

Comment here