duminică 19 august 2018 9:15 pm
Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Acasa / Story / Antreprenorul care a descoperit ca banii nu sunt o problema
Adpres Market

Antreprenorul care a descoperit ca banii nu sunt o problema

AdpresFM - Radio Online Stations  
 “Am avut nevoie de sapte ani sa ma conving ca banii nu sunt o problema. Cand am fost convins de acest adevar am indraznit sa visez…” Ioan Chitic
 
“Domnule Chitic, banii nu sunt o problema”. Consultantul Aurel Rizescu, un specialist pe care Ioan Chitic il respecta, i-a spus aceste cuvinte in 2002, cand era laborant chimist somer. Vorbele consultantului l-au enervat si l-au urmarit mult timp.
Ioan Chitic lucra, impreuna cu consultantul, la un plan de afaceri pentru o licitatie. Dorea sa cumpere un adapost pentru animale in satul sau natal, Cincis Cerna, pentru a incepe propria afacere. A castigat prima licitatie si, dupa primele momente de fericire, a constatat ca e inutil adapostul fara animale. Afacerea propriu-zisa a inceput cu o investitie de 3.000 de dolari in 30 de ovine, dupa ce a sustinut – “pentru prima data in viata mea”- un plan de dezvoltare pe cinci ani in fata unei fundatii finantatoare pentru un credit de 10 000 de franci elvetieni cu a dobanda de 2,5% pe an. “Mi-a fost greu sa cred ca am reusit sa ajung pana aici”, isi aminteste Ioan Chitic.
Primele animale au rezolvat o problema, dar au creat o alta: fara capacitati de procesare, fara mecanizare si fara cunostinte, Ioan Chitic a realizat ca nu poate discuta despre nicio afacere. A luat legatura cu un specialist DADR Deva, care i-a oferit solutia unui stagiu de pregatire in Germania, “calatorie in viitor”, asa cum o numeste astazi.
S-a intors din calatoria in viitor intr-un prezent in care a dat de noi ziduri: comentariile din jurul sau s-au rezumat la “la noi nu merge muls mecanizat, nu merge tuns mecanizat, nu merge gard electric, greblat, specialitati din lapte”. “Daca ar fi fost sa plec urechea la toate acestea, concluzia era ca nimic nu merge”. In schimb, a decis plecarea sotiei sale in elvetia, pentru o noua specializare in domeniul produselor lactate. Cu aceeasi ocazie, au achizitionat si utilaje agricole din Germania.
Scopul intregului demers era sa construiasca o “branzarie”. Numai ca, dupa ce proiectul a fost gata, avizele au fost imposibil de obtinut – in legislatia romaneasca nu exista termenul respectiv. Ioan Chitic si sotia sa au decis sa constriasca, totusi, intreprinderea pe care o visau.
Intre timp, legislatia romaneasca s-a aliniat la cea europeana si “branzaria”a primit toate avizele necesare.
A urmat un efort considerabil de promovare, prin participarea la expozitii, emisiuni de televiziune si altele asemenea. Ioan Chitic vorbeste despre toate acestea cu termenul “istorie”. Pentru ca acum lucreaza la crearea unei baze de material genetic de elita pentru oi de lapte, rasa lacaune, rasa din care detine deja un nucleu de 50 capete. De asemenea, se pregateste pentru tehnica embrio-transfer in domeniul bovinelor – Semtest Targu-Mures pregateste o echipa in acest sens, echipa din care Ioan Chitic face parte.

AdpresFM - Radio Online Stations  

Play TV Online
Adpres Games - Jocuri Anti Stres


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com