Sanatate

Apa îmbuteliată la pet ne face să înghiţim sute de substanţe nocive lunar. Mai multe bacterii decât pe WC.

În condițiile în care Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului a găsit milioane de litri de apă îmbuteliată la pet, depozitate în condiţii de temperatură necorespunzătoare, devine foarte actual avertismentul lansat de specialiști care afirmă că aceasta poate deveni dăunătoare organismului..

Fizicianul Silviu Gurlui afirmă că în compoziţia pet-urilor apar compuşi de tratament specifici care asigură plasticitate, culoare, duritate, sau rezistenţă la raze UV. El mai spune că printre compuşii cei mai periculoşi regăsiţi în apa din pet-uri se află stibiul, cunoscut şi sub denumirea de antimoniu, considerat substanţă cancerigenă de către Agenţia Internaţională de Cercetare în Cancer, parte din Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

”Stibiul poate induce afecţiuni pulmonare, atunci când este respirat direct din aer sau afecţiuni cardiovasculare, afectiuni gastroenterologice, mutaţii genetice şi cancer în condiţii extreme. Afectează femeile însărcinate şi produce malformaţii, dacă persoanele sunt expuse pe termen lung la concentraţii mari”, a declarat profesorul Silviu Gurlui, pentru cotidianul Adevărul.

Conform specialiştilor, concentrația de stibiu din apa îmbuteliată la pet creşte de peste zece ori timp de două, trei luni, dacă termperatura creşte de la 22 la 40 de grade Celsius. Stibiul ajunge rapid în apă mai ales în prima parte a depozitării. ”Stibiul în apă este mai mult în pet-urile cu apă carbogazoasă, precum şi în sucurile carbogazoase. Se găseşte ceva mai puţin în apa plată.

Cauza accelerării difuziei de stibiu în cazul conţinutului carbogazos este interacţiunea fizică mai puternică între CO2 şi pereţii sticlei. Acelaşi fenomen accelerează şi degajarea de acetaldelhidă, mai mult în cazul apei carbogazoase”, explică fizicianul Silviu Gurlui. Studiile efectuate indică faptul că sticlele de volum mai mic produc mai mult stibiu decât cele de volum mare, iar culoarea sticlei nu pare să conteze în accelerarea difuziei poluanţilor în apa din sticlă.

Dar stibiul nu se găsește doar în apa la pet, ci și în aer. Din totalul pulberilor rezultate din frânarea maşinilor, în aer există 0,5% stibiu din masa totală PM10 din aer. Acest lucru înseamnă că, la fiecare frânare, în PM10 din aer avem 30 de micrograme de stibiu. ”Să ne gândim câte maşini sunt la un semafor pe trafic intens. Să ne imaginăm câte frânări se fac, înmulţim cu numărul de ore şi vedem ce e în aerul respirabil din zona semafoarelor.

La amiază, umiditatea scade, intensitatea radiaţiei solare creşte, iar radiaţi care interacţionează direct cu aceste pet-uri amplifică dispersia poluanţilor în apă sau în atmosferă, mai ales când aceste pet-uri sunt aruncate în apă sau prin câmp deschis”, subliniază profesorul Gurlui. Doar 1% din totalul maselor plastice de la nivel mondial este reciclată, iar restul omoară planeta, vieţuitoarele şi implicit oamenii. 30% din totalul de mase plastice de pe glob este cauzat de pet-uri, spune cercetătorul.

El mai adaugă faptul că fiecare om foloseşte circa 15 kg de pet-uri anual pentru consumul apei, ceea ce înseamnă aproape o tonă, într-o viaţă. Reciclarea unei tone de pet ar duce la un câştig echivalent cu 700 kg de petrol. ”Reciclarea pet-urilor necesită tehnologie foarte pretenţioasă şi multă rigoare ştiinţifică. Produşii de ardere, fără filtre şi tehnologii de depoluare, chiar şi accidental scăpate în aer, sunt de o nocivitate maximă. Nimeni din ţară nu îi poate detecta şi măsura corespunzător.

Pet-ul sau materialele plastice aduse la temperaturi mari relansează în mediu compuşi foarte toxici. Nu recomand încălzirea alimentelor în materiale PVC sau în pet, la microunde. Acestea sunt foarte toxice pentru alimente”, spune Silviu Gurlui. Profesorul Silviu Gurlui recomandă utilizarea apei îmbuteliată la sticlă clasică, pentru a ne proteja pe noi şi mediul înconjurător.

”De câte ori puteţi, luaţi exclusiv sticle clasice, din sticlă. Ele nu poluează, rezistă la UV, la temperaturi ridicate şi se pot recicla uşor. Ne gândim că pet-urile conţin şi microparticule de plastic. Sunt câte 10 pe fiecare litru, ceea ce înseamnă că dacă pe zi servim doi litri de apă, rezultă că în fiecare lună avem cam 50 de litri consumaţi. Dacă toată această apă este la pet, avem 500 de particule nocive pe care le înghiţim lunar. Asta, pe lângă compuşii chimici eliberaţi din pereţii pet-ului, în timp.

Avertismentul medicilor
La rândul lor, medicii avertizează asupra utilizării produselor din plastic în general, nu doar a pet-urilor cu apă. Ei spun că bacteriile atacă şi provoacă boli pe termen lung, neavând neapărat efecte imediate. ”Partea problematică este că substanţele periculoase se regăsesc în aceste recipiente, de fapt în toate produsele din plastic. Pot ajunge în alimentaţie şi pot fi toxice. Provoacă tulburări hormonale care duc la boli endocrine şi infertilitate.

Ele pot avea efect negativ şi asupra ficatului, aşa că din punctul meu de vedere trebuie crescute standardele de producţie şi de calitate. De poluarea din apă şi din papa nu ne putem feri. Ce ar fi să existe la nivelul fiecărui stat membru UE nişte centre de control al calităţii care să analizeze orice fel de produs care vine de pe piaţa internă sau externă? Vreau să am certitudinea că nu am cancer în farfurie, în România”, a declarat Tudor Ciuhodaru, medic primar la Spitalul ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iaşi.

Nivelul bacteriilor dintr-un singur pet reciclat poate fi mai mare decât nivelul acestora dintr-o toaletă.

”Riscurile cresc odată cu reutilizarea lor, cu expunerea la soare. Dacă vorbim despre utilizarea produselor de plastic, gândiţi-vă câte bacterii pot fi recirculate într-o sticlă refolosită de nu ştiu câte ori. Nivelul de bacterie pe unitate este mai mare decât cel de pe capacul de WC.

Dacă nu sunt depozitate aşa cum trebuie, lucrurile pot lua o turnură cu totul problematică. Ele nu au gust, miros, nu se văd şi nu au toxicitate imediată, dar au efecte devastatoare pe termen lung”, conchide medicul ieşean.

Abonati-va la canalul Telegram Adpres Media pentru a primi toate stirile.

LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...


Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.