Actualitate

Aplicarea taxei pe lăcomie timp de 5 ani va însemna o perioadă de 37 de ani pentru ca industria bancară să recupereze pierderile, dacă profitabilitatea băncilor va fi similară ultimilor 4 ani

Ordonanța cu privire la taxa pe activele bancare poate produce efecte negative atât asupra instituțiilor bancare cât și a economiei în general, se arată în ”Studiul privind creșterea intermedierii financiare în România”, realizat de PricewaterhouseCoopers și prezentat de Bogdan Belciu, în cadrul unei conferențe organizate de Asociația Română a Băncilor.

”Cuantumul taxei la nivelul anului 2019 ar fi de 1,2% (având în vedere media ratelor ROBOR la 3 și 6 luni pe ultimul trimestru din anul 2018). Dacă luăm în considerare activele financiare ale sistemului bancar la sfârșitul anului 2018 (estimate la aproximativ 438 miliarde de lei, conform datelor Băncii Naționale a României), suma pe care ar trebui să o plătească băncile s-ar ridica la aproximativ 5,3 miliarde de lei”, se consemnează în analiza PwC.

Potrivit documentului, media profitului net în sistemul bancar, în ultimii 4 ani (perioadă în care s-a înregistrat profit) a fost de aproximativ 5,5 miliarde de lei, iar media activelor a fost de aproximativ 334 miliarde de lei. Astfel, dacă se mențin constante aceste niveluri ale profitului și activelor financiare, în funcție de perioada în care taxa rămâne în vigoare, perioada în care băncile pot recupera pierderea suferită crește exponențial.

”Dacă taxa se menține pe o perioadă de un an, recuperarea pierderii se va realiza în 5 ani, dacă taxa se aplică pe o perioadă de 3 ani, recuperarea se va face în 16 ani, iar în cazul în care taxa este în vigoare pe o perioadă de 5 ani, recuperarea pierderii se va realiza într-un orizont de timp de 37 de ani. Dacă profitul băncilor va scădea sub acest nivel mediu, taxa aplicându-se activelor financiare, indiferent de profit, efectul va fi mult mai intens”, a precizat Bogdan Belciu, Partner PwC România.

The post Aplicarea taxei pe lăcomie timp de 5 ani va însemna o perioadă de 37 de ani pentru ca industria bancară să recupereze pierderile, dacă profitabilitatea băncilor va fi similară ultimilor 4 ani appeared first on Stiri Bancare.


Lasa comentariul tau...