duminică 19 august 2018 9:12 pm
Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Acasa / News / ARAFAT, DEMISIA! Sistemul de urgență “performant” din România | În afară de propagandă guvernamentală ce p…a mamii voastre ați făcut cu banii mei?
Adpres Market
raed-arafat3

ARAFAT, DEMISIA! Sistemul de urgență “performant” din România | În afară de propagandă guvernamentală ce p…a mamii voastre ați făcut cu banii mei?

AdpresFM - Radio Online Stations  

raed-arafat

Am fost nevoit azi să sun la 112. Este vorba de bunicul meu din Mediaș, în vârstă de 83 de ani, care se află de o bună vreme în ingrijirea noastră la Tg. Mureș. Comunic cu operatorul prin cuvinte cheie, reducându-mă strict la subiect:
Pacient în vârstă de 83 de ani. Insuficiență respiratorie pe fondul unei pneumonii neoplasmice. Saturația de oxigen a scăzut sub nivelul critic, uneori sub 70 la sută și are plămânii încărcați. Mi se comunică că se va trimite un echipaj.

În timp optim, peste 7-8 minute îmi bat la ușă doi domni de la ambulanță. Aveau la ei doar o prelată, o “mușama” cu câte 3 mânere pe laterale. Nimic altceva, nici măcar o geantă medicală. Îmi dau seama că e vorba de un șofer și un ambulanțier. Se intră în cameră. Mi se cere o pătură pe care întâi să o punem pe mușama. Caut după pătură vreo 2 minute. În tot acest timp ei stau și se uită la el, cum cu greu se ridică și se așează singur pe marginea patului. Pun pătura pe mușama, îl culc. Apoi “hei-rup!”. Nu ne descurcăm. Vine și vecinul, un medic psihiatru să dea o mână de ajutor. Îl cărăm cu greu pe scări, până în fața blocului și îl punem acolo pe targă.

Până aici totul bine și frumos. Doar că… vii la o insuficiență respiratorie, cu risc major de edem pulmonar sau de insuficiență renală și tu nu îți iei geanta medicală? Nu măsori un puls, o saturație de oxigen, o tensiune, nu îi dai oxigen unui pacient cu hipoxie, nu îi faci o evaluare preliminară pentru a-l pregăti de transport… doar îl cari afară ca pe un sac de cartofi?!

Nu sunt deloc împăcat cu cele întâmplate, așa că revin cu un apel la 112 și solicit să vorbesc cu operatorul care a preluat apelul inițial. O întreb pe doamna, totuși cum se poate, ca la o insuficiență respiratorie severă să trimiți doar un felcer și un șofer și să fie transportat așa, fără a-i face măcar o evaluare ale funcțiilor vitale? Doamna nu face față situației. Pune pe masă receptorul și aud cum se plânge colegilor ei în fundal. Un superior de-al ei preia receptorul. Îmi explică, cum că nu la ei să fac eu reclamație, ci la directorul serviciului de ambulanță. Mi se mai plânge de faptul că serviciul de ambulanță are de gardă un singur medic (!) pe tot județul Mureș. Solicit niște informații suplimentare. Le primesc. Operatorul 21 și echipajul 578. Le mulțumesc și închid telefonul.

Ajung la Unitatea de Primiri Urgențe SMURD. Reîntâlnesc vechi cunoștințe și colegi de pe vremea când și eu făceam voluntariat la SMURD. Vremuri frumoase, mă ia pentru câteva clipe un val de nostalgie care îmi și trece brusc. Totul s-a schimbat de atunci. Dar măcar am certitudinea că cel mai drag om de pe acest pământ este pe mâini bune. Stând lângă el când arunc o privire pe monitor. Are tensiunea foarte scăzută, 70/30. Și ăștia l-au transportat cu o asemenea hipotensiune fără să îi măsoare tensiunea?! Se decide instantaneu transferul la secția de reanimare. Comunic cu echipa medicală, le dau toate informațiile legate de diagnosticul, starea și tratamentul lui. Apoi ies la o gură de aer.
În curte văd caravana de mașini de intervenție parcate. Sunt frumoase. Inclusiv mașini de teren Mercedes și BMW.

Trag concluzia, că degeaba ai mașini bengoase dacă nu ai personal, resurse. Dar arată bine în poze și la paradele cu ocazia zilei de 1. Decembrie, nu? Într-un sfârșit de săptămână încărcat, când nu ai un pat liber nici la Urgențe, nici pe secții, secția de reanimare e deasemenea plină (a venit intre timp pentru bunicul meu un refuz de transfer pe secția de terapie intensivă de la Medicală 4. unde ar fi fost indicat să fie transferat, refuz făcut pe fondul lipsei de locuri), și în pofida acestor circumstanțe serviciul de ambulanță are un singur medic de gardă pe tot județul? Adică nu se suplimentează personalul? Totuși de ce? Că nu sunt bani pentru plata orelor suplimentare? Sau așa a fost stabilit bugetul de ministrul Bănicioiu?

Și uite așa a ajuns Ambulanța să fie doar o căruță de dus omul la spital… România anului 2015. Indicele de performanță al sistemului integrat de Urgențe…

Îmi vine încet-încet să dau cu capul de pereți. Oare pentru asta am plătit cu un IMM taxe și impozite cu sutele de mii de euro în ultimii ani? În afară de propagandă guvernamentală ce pizda mamii voastre ați făcut cu banii mei? Mergi la toaleta din zona de așteptare, vezi dozatoare pe perete și nici gram de săpun în ele. Vezi cutiile de șervețele, dar nu ai cu ce să te ștergi pe mâini. Mergi la WC, dar nu ai cu ce să te ștergi la cur… Bine că are primăria bani de propagandă plătită în presă și de circ, fotbal și concerte gratis, dar de săpun, șervețele și hârtie igienică în spitalul pe care îl administrezi nu?

Asemenea gânduri mă macină, gândindu-mă între timp, oare ce se va întâmpla cu bunicul meu și dacă vom avea șansa să mai avem parte de un ultim Crăciun împreună. Vorbesc de un om onest, cinstit, echilibrat, rațional care a muncit o viață întreagă și și-a îndeplinit cu vârf și îndesat datoriile față de familie și față de societate. Un om care ne-a oferit tot ce era mai bun pe lumea asta. Cel mai înțelept om pe care l-am cunoscut vreodată. Pentru mine unul egal cu Dumnezeu…

Oricum, pe mine mă așteaptă o noapte foarte lungă…

 

Sursa: politicstand.com

Adpres.ro : Adpres Media – Grup Media Target : contact@adpres.ro

AdpresFM - Radio Online Stations  

Play TV Online
Adpres Games - Jocuri Anti Stres


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com