Actualitate

Augustin Lazăr l-a desemnat pe Nistor Călin procuror-șef interimar la DNA

Procurorul General al României, Augustin Lazăr, l-a desemnat pe Nistor Călin să conducă interimar al DNA, după ce Anca Jurma a fost înregistrată pe ascuns de procuroarea Florentina Mirică, iar convorbirea a fost livrată presei.

Nistor Călin este unul dintre cei doi adjuncți pe care i-a avut Laura Codruța Kovesi pe vremea când era procuror-șef.

Celălalt este Marius Iacob, dar a cărui candidatură la șefia DNA a fost respinsă de ministrul Tudorel Toader, în august 2018, la pachet cu ale celorlalți 3 pretendenți la conducerea DNA.

Nistor Călin este de 13 ani în DNA și nimeni nu a auzit de el mare lucru, până în august 2018, când i-a luat un interviu apărătoarei penalilor, Sorina Matei.

Printre altele, el a declarat atunci că a făcut opinie separată față de ceilalți din DNA și a fost de acord cu înființarea Secției speciale de investigare a infracțiunilor magistraților.

Totodată, el a spus că va verifica numărul mare de achitări: “Trebuie făcută o evaluare urgentă a personalului, identificate, analizate aceste cauze în care s-au dispus achitări de către instanţele de judecată. (…) Trebuie făcut curat şi în DNA”. 

“Vina o vom aprecia la final de an, în care vom stabili care achitări sunt imputabile şi care procuror este responsabil de … Dar vedem care va fi procentul de achitări imputabile procurorului. Să le analizăm, să identificăm cauzele care, oricum, trebuie prelucrate cu tot colectivul de procurori, pentru a se preveni situaţii de natura achitărilor”, a anunțat Nistor Călin. 

Detalii puteți citi aici:

Nistor Călin, scos la încălzire pentru șefia DNA: “Secția specială e un lucru bun”

Cine este Nistor Călin

Nistor Călin a ajuns procuror-șef adjunct al DNA, sub șefia Laurei Codruța Kovesi, în anul 2013, la propunerea fostului ministru Robert Cazanciuc, din Guvernul Ponta. Președintele de atunci, Traian Băsescu, l-a refuzat inițial pe Nistor Călin, dar apoi a acceptat propunerea și a semnat decretul. 

Mai întâi, Călin Nistor a fost delegat în funcția de procuror șef al DNA timp de 6 luni, începând din data de 11 martie 2013, înainte ca Laura Codruța Kovesi să își încheie al doilea mandat de procuror general și să defină șefa DNA. 

Nistor Călin s-a născut la 22 ianuarie 1970, în Rm. Vâlcea. A absolvit mai întâi Facultatea de Agronomie a Universităţii din Craiova (1989-1993) şi abia apoi Facultatea de Drept (1991-1995), la ambele frecventând cursuri de zi.

La început a fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Drăgășani (1995-1996).

Apoi a trecut la avocatură, exercitând această profesie din 1996 până în 2000, când a revenit în funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Drăgăşani.

Între anii 2003-2005 a fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rm.Vâlcea.

Între anii 2006-2008 a fost procuror la Direcția Națională Anticorupție-Structura Centrală.

De la 1 ianuarie 2008 şi până la 10 martie 2013 a deţinut funcţia de procuror șef la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești.


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.