Actualitate

Augustin Lazăr l-a desemnat pe Nistor Călin procuror-șef interimar la DNA

Procurorul General al României, Augustin Lazăr, l-a desemnat pe Nistor Călin să conducă interimar al DNA, după ce Anca Jurma a fost înregistrată pe ascuns de procuroarea Florentina Mirică, iar convorbirea a fost livrată presei.

Nistor Călin este unul dintre cei doi adjuncți pe care i-a avut Laura Codruța Kovesi pe vremea când era procuror-șef.

Celălalt este Marius Iacob, dar a cărui candidatură la șefia DNA a fost respinsă de ministrul Tudorel Toader, în august 2018, la pachet cu ale celorlalți 3 pretendenți la conducerea DNA.

Nistor Călin este de 13 ani în DNA și nimeni nu a auzit de el mare lucru, până în august 2018, când i-a luat un interviu apărătoarei penalilor, Sorina Matei.

Printre altele, el a declarat atunci că a făcut opinie separată față de ceilalți din DNA și a fost de acord cu înființarea Secției speciale de investigare a infracțiunilor magistraților.

Totodată, el a spus că va verifica numărul mare de achitări: “Trebuie făcută o evaluare urgentă a personalului, identificate, analizate aceste cauze în care s-au dispus achitări de către instanţele de judecată. (…) Trebuie făcut curat şi în DNA”. 

“Vina o vom aprecia la final de an, în care vom stabili care achitări sunt imputabile şi care procuror este responsabil de … Dar vedem care va fi procentul de achitări imputabile procurorului. Să le analizăm, să identificăm cauzele care, oricum, trebuie prelucrate cu tot colectivul de procurori, pentru a se preveni situaţii de natura achitărilor”, a anunțat Nistor Călin. 

Detalii puteți citi aici:

Nistor Călin, scos la încălzire pentru șefia DNA: “Secția specială e un lucru bun”

Cine este Nistor Călin

Nistor Călin a ajuns procuror-șef adjunct al DNA, sub șefia Laurei Codruța Kovesi, în anul 2013, la propunerea fostului ministru Robert Cazanciuc, din Guvernul Ponta. Președintele de atunci, Traian Băsescu, l-a refuzat inițial pe Nistor Călin, dar apoi a acceptat propunerea și a semnat decretul. 

Mai întâi, Călin Nistor a fost delegat în funcția de procuror șef al DNA timp de 6 luni, începând din data de 11 martie 2013, înainte ca Laura Codruța Kovesi să își încheie al doilea mandat de procuror general și să defină șefa DNA. 

Nistor Călin s-a născut la 22 ianuarie 1970, în Rm. Vâlcea. A absolvit mai întâi Facultatea de Agronomie a Universităţii din Craiova (1989-1993) şi abia apoi Facultatea de Drept (1991-1995), la ambele frecventând cursuri de zi.

La început a fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Drăgășani (1995-1996).

Apoi a trecut la avocatură, exercitând această profesie din 1996 până în 2000, când a revenit în funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Drăgăşani.

Între anii 2003-2005 a fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rm.Vâlcea.

Între anii 2006-2008 a fost procuror la Direcția Națională Anticorupție-Structura Centrală.

De la 1 ianuarie 2008 şi până la 10 martie 2013 a deţinut funcţia de procuror șef la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești.


Lasa comentariul tau...