Actualitate

Banca Națională face istorie. Eroina de la Jiu, prima femeie onorată de o bancnotă românească de circulație

Ecaterina Teodoroiu – fotografie prelucrată modern după o imagine alb-negru veritabilă a eroinei românce. Foto: emaramures.ro preluată de transparentnews.ro

În urmă cu câteva zile Banca Națională a României (BNR) anunţa că pentru întâia dată va lansa în circulație o bancnotă care va celebra o personalitate feminină – Ecaterina Teodoroiu, eroina căzută în luptă pentru cauza României Mari. Momentul apariției va fi anul 2020, iar bancnota va fi în valoare de 20 de lei, menționează Romanian Global News, preluat de Transparent News.

Consiliu de Administrație al BNR a adoptat decizia, în cadrul ședinței ținute în data de 30 iulie 2019.

Valoare de 20 de lei a mai fost utilizată în istoria emisiunilor de bancnote românești și se regăsește și în rândul celor aflate în circulație în zona euro.

Prin această decizie, BNR celebrează încă o dată împlinirea Centenarului României Mari, onorând imaginea unui erou al Marelui Război de Reîntregire.

„Consiliul de Administrație al BNR consideră că promovarea imaginii unei femei pe o bancnotă cu putere circulatorie este un demers care răspunde unui interes public legitim – de promovare a personalităților feminine – care a găsit o largă susținere în societatea românească”, se menţionează în comunicat.

Banca Națională a răspuns încă de anul trecut acestui demers prin alegerea imaginii Reginei Maria pentru bancnota aniversară de colecție dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918.

BNR va face publice în curând macheta bancnotei, elementele de siguranță și identificare, precum și data exactă a lansării în circulație.

Femei pe Bancnote

Anul trecut, Jurnalista Janina Nectara a iniţiat campania „Femei pe Bancnote” care presupunea emiterea primei bancnote naţionale cu chip feminin.

Patriarhia Română şi-a exprimat acordul faţă de această iniţiativă.

„Patriarhia Română susţine, de principiu, campania Femei pe Bancnote, însă consideră că personalităţile deja reprezentate pe bancnote nu pot fi înlocuite, întrucât acestea reprezintă adevărate simboluri naţionale. Anumite personalităţi feminine din ţara noastră ar putea fi reprezentate pe viitoare bancnote, de altă valoare decât cele existente, sau bancnote aniversare, în cazul în care BNR va aproba astfel de emisiuni numismatice”.

În ceea ce o priveşte pe Ecaterina Teodoroiu, Patriarhul Daniel a menţionat-o în mesajul adresat în data de 22 aprilie 2018 cu prilejul Duminicii Mironosiţelor.

El a subliniat că Ecaterina Teodoroiu și-a dat viața în Războiul pentru Întregirea neamului (1916-1918) şi aşezat-o alături de nume mari ale istoriei noastre precum Regina Maria și Elena Alistar care „prin strădania și jertfelnicia lor au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri”.

Ecaterina Teodoroiu

Ecaterina Teodoroiu, născută Cătălina Vasile Teodoroiu, a văzut lumina zilei în localitatea Vădeni, Gorj.

După intrarea României în Primul Război Mondial a activat ca asistentă medicală pe frontul din regiunea ei natală. Din dorința de a-l răzbuna pe fratele său care murise pe câmpul de luptă, Ecaterina a cerut să fie transferată la o unitate de combatanți.

A fost luată prizonieră, a evadat și a fost rănită de două ori. În spital a fost decorată de Casa Regală și avansată la gradul de sublocotenent. Din această postură a participat la bătălia de la Mărășești, unde a murit comandând un pluton de infanterie.

Ileana Kiss


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Comment here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.