Actualitate

Belgrad, manifestații de stradă! Mica Opoziție îl acuză pe Vucici de practici dictatoriale 

De peste 40 de zile, mii de sârbi ies în stradă la Belgrad – dar și în alte mari orașe din Serbia – pentru a protesta sub diferite lozinci.

Alexander Vucici – președintele Serbiei din aprilie 2017

Sârbii ies în stradă acuzând puterea aflată în mâna președintelui Alexander Vucicică că vrea să reducă la tăcere societatea civilă, presa şi opoziţia. Protestatarii mai solicită și demisia şefilor televiziunii naţionale sârbe.

Manifestațiile sunt coorodoante de circa 30 de mici partide din Opoziție și de organizații civice.

Marile proteste sunt în Belgrad, dar, din când în când, sunt organizate manifestații şi în alte oraşe mari ale Serbiei.

Proteste la Belgrad – ianuarie 2018

La rândul lui, preşedintele Alexander Vucici a transmis că este gata să poarte discuții cu oamenii, dar nu cu hoţii şi nici cu impostorii politici din opoziţie.

Mica Opoziție a anunțat că Alexander Vucici va organiza la Belgrad un marş oficial în favoarea lui Vladimir Putin, care joi vizitează Serbia!

Branislav Trifunovici – in stânga imaginii

„Ţara este a noastră, şi nu a hoţilor”, a declarat în fața mulţimii actorul Branislav Trifunovici, una din personalităţile marcante ale contestatarilor.

Trifunovici i-a invitat pe protestatari la o nouă manifestaţie, miercuri, cu ocazia comemorării asasinării lui Oliver Ivanovic.

Ivanovic, politician sârb din Kosovo, era unul dintre cei mai fervenţi critici ai lui Aleksandar Vucici. Autorii asasinării sale la Mitrovica (Kosovo), în ianuarie 2018, nu au fost identificaţi deși a trecut mai bine de un an de zile!

Oliver Ivanovic

De ce scriem Mica Opoziție? Pentru că în aprilie 2017, în alegerile prezidențiale din Serbia, Aleksandar Vucici a venit din poziția de premier și a spulberat tot în cale: a fost ales președinte din primul tur.

În vârstă de 48 de ani, Aleksandar Vucici s-a făcut remarcat inițial ca politician ultranaţionalist, însă după ce a fost desemnat premier, în 2014, a devenit un centrist proeuropean.

În alegerile din aprilie 2017, Vucici nu a avut practic adversari, deşi în campanie a fost acuzat că riscă să devină un preşedinte autoritar. Candidatul situat pe locul al doilea a obţinut doar 16 procente din voturile exprimate.

Imediat după alegerea lui Vucici, Mica Opoziței a scos sârbii în stradă sub două lozinci:

  • „începutul dictaturii” şi
  • fraudarea votului.


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.