Actualitate

Care sunt adevaratele diferente intre cele doua stari si anume, starea de ALERTA si starea de URGENTA

Klaus Iohannis a declarat astăzi că masura starii de urgenţă va fi înlocuită cu cea a starii de alertă. Potrivit Ministerului Justiţiei, o asemenea măsură are ca rădăcini respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.

Care sunt adevăratele diferenţe între starea de ALERTĂ şi starea de URGENŢĂ

„Starea de urgenţă nu va fi prelungită. În acest fel, data de 14 mai va fi ultima zi în care mai avem stare de urgenţă în România. Începând din 15 mai, pentru a ţine epidemia sub control, vom intra într-o aşa numită stare de alertă (…) ne vom putea mişca în interiorul localităţii unde avem treabă, dar fără exagerări. Deplasările să se facă atunci când sunt necesare, dar nu vom mai fi obligaţi să declarăm unde mergem”, a declarat şeful statului.

Avocatul Codrin Ţarălungă a declarat pentru stiripesurse.ro, că starea de alertă poate înlocui starea de urgenţă.

Starea de alertă este prevăzută în Ordonanţa de Urgenţă nr. 21/2004 “şi se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgenţă”.

Care este diferenţa între cele două stări

Avocatul Codrin Ţarălungă a declarat ce prevede noua stare în care va intra România din 15 mai.

„Aşadar, cum în lipsa menţinerii stării de urgenţă, astfel de restrângeri (adoptate prin ordonanţe militare) nu ar mai putea fi adoptate în cadrul unei stări de alertă, înseamnă că orice limitare sau restrângere redevine (în mod firesc) o posibilitate exclusivă a autorităţii legislative, respectiv a Parlamentului”, a explicat Codrin Ţarălungă, pentru sursa citată.

„Corelativ, la încetarea stării de urgenţă îşi vor înceta aplicabilitatea şi măsurile dispuse pe durata stării de urgenţă, inclusiv cele privind restricţiile şi limitările drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti”, a mai spus specialistul.

Astfel, după expirarea stării de urgenţă care este valabilă din 16 martie şi până pe 14 mai, România va trece la starea de alertă. Instituirea unei astfel de stări duce la necesitatea de corelare a restricţiilor pe perioada stării de urgenţă.


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Comment here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.