Actualitate

Catedrala Notre-Dame din Paris, distrusă de un incendiu puternic

Catedrala Notre-Dame din Paris, un simbol al Capitalei Franţei, şi una dintre cele mai vizitate clădiri istorice din Europa, a fost cuprinsă de un incendiu devastator.

Potrivit autorităţilor franceze, incendiul a izbucnit la ora 18.50 (19.50, ora României), de la o sursă a sistemului de încălzire al Catedralei Notre-Dame.

La scurt timp de la izbucnirea incendiului, o parte a acoperişului Catedralei Notre-Dame s-a prăbuşit din cauza incendiului, produs în timpul unor lucrări de renovare.

Catedrala, care datează din secolul XII, vizitată anual de circa 13 milioane de turişti,  situată în Arondismentul 4 al capitalei Franţei, este unul dintre monumentele emblematice ale Parisului.

Construcţia a început în anul 1163, pe locul unui lăcaş de cult dedicat sfântului diacon Ştefan. În 1182, episcopul Maurice de Sully a sfinţit altarul, dar construcţia catedralei a durat din 1163 până în 1345.

În timpul iacobinilor (1793-1794), catedrala a fost profanată devenind „Templu al Raţiunii” şi loc unde erau citite şi dezbătute operele iluminiştilor în timp ce era venerată „Fiinţa Supremă”.

Catedrala a redevenit catolică în urma concordatului lui Napoleon I cu Papa Pius al VII-lea din 1801, Napoleon fiind încoronat aici împărat al Franţei pe data de 2 decembrie 1804.

Poliţia tratează incendiul ca pe un accident, însă Parchetul din Paris a precizat că a lansat o anchetă.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron s-a deplasat luni seară la Catedrala Notre-Dame din Paris, pentru a asista la operaţiunile de stingere a incendiului.

Ministrul francez de Interne, a declarat că pompierii fac tot cd pot însă sunt slabe şanse pentru ca monumentul istoric să poată fi salvat.


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Comment here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.