Actualitate

Ce nu știai despre cutremurele din România. Gheorghe Mărmureanu, explicații șocante

Gheorghe Mărmureanu, președintele onorific al Institutului Național de Fizica Pământului a afirmat că în România cutremurele sunt de adâncime, iar constructorii greşesc atunci când fac construcţiile de de blocuri, potrivit  transparentnews.ro

Explicaţiile seismologului arată că în ţara noastră atunci când se construieşte un bloc, nu este obligatoriu să ai și studiul unui inginer structurist care are noțiuni de seismologie și fizica pământului, lucru total periculos.

„Nu este suficient arhitectul pentru a proiecta o clădire sigură la cutremur. Contruiesc unii în București case cu programe de structuri din Occident, Italia, Grecia etc. În aceste țări sunt cutremure de suprafață, adică cu perioadă fundamentală mare. Sunt scurte ca durată, de câteva secunde. În Vrancea, cutremurele sunt de până la 140 de secunde, sunt cutremure de adâncime. Este ca o injecție. Dacă o faci rapid, nu o simți”, a spus renumitul seismolog.

De asemenea, Mărmureanu a mai spus că în zona seismică Vrancea constructorii mai trebuie să ţină cont de un lucru la care nu s-au gândit niciodată.

Profesorul a explicat că în Focșani trebuie construite case înalte dat fiind faptul că cele mici se dărâmă.

La cutremurul din ’86 singura clădire care a avut de suferit a fost clădirea teatrului. În ’40 s-au dărâmat aproape toate pentru că erau de mică înălțime. Acolo este în sol o structură de roci dure și clădirile construite trebuie să fie flexibile, adică de la 3 etaje în sus.

Lucian Ionescu

 


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Comment here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.