Actualitate

Ce pensie vei avea dacă ai cotizat între 10 și 15 ani. Toţi românii trebuie să ştie asta

kitunghii.ro
Foto: ziare.com

Potrivit noii legi a pensiilor vor exista mari diferenţe între cei care au cotizat între 10 și 15 ani și cei care au o vechime mai mare de 15 ani.

Totul depinde de anii în care au cotizat la stat, potrivit transparentnews.ro

Concret, cei care au o vechime între 10 și 15 ani vor primi o pensie minimă, se menționează în proiectul de lege. Aceasta va fi stabilită în funcție de perioada în care a cotizat la stat, într-un procent de 40% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată. La acesta se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat între 11 ani şi 14 ani inclusiv.

În cazul românilor care au o vechime mai mică de 10 ani și grad de handicap, pensia minimă se stabileşte într-un procent de 40% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, scrie în lege.

De asemenea, cei care beneficiază de pensie de urmaș au dreptul la o pensie minimă în cuantum de 35 % din salariul minim brut pe ţară garantat în plată. Pensia celor care au cotizat peste 15 ani va fi calculată în raport cu numărul de puncte acumulate. În acest context, valoarea punctului de pensie va fi, de la 1 septembrie 1265 lei, de la 1 septembrie 2020 va fi de 1775 lei, urmînd ca, de la 1 septembrie 2021 ar urma să fie 1875 lei.

Conform noii legi, cuantumul pensiei minime se modifică, ori de câte ori se modifică salariul minim brut pe ţară garantat în plată.

Lucian Ionescu

pni.ro%20

Comment here