Actualitate

Centenarul eliberării Budapestei de către Armata Română

buburuza.ro   buburuza.ro

Asociația „Calea Neamului” a organizat, duminică, 4 august, un marş şi un ceremonial religios la Arcul de Triumf din Capitală dedicat sărbătoririi centenarului intrării Armatei Române în Budapesta şi al eliberării Ungariei de regimul bolşevic.

Se împlinesc 100 de ani de când Armata Română a dat o lecţie întregii Europe, făcând scut în faţa extinderii regimului comunist în întreg Centrul Europei, consfinţind, totodată, prin campania militară din 1919, actul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Asociaţia „Calea Neamului”, a emis un comunicat de presă cu această ocazie

Participanţii la marş  au pornit la ora 17,00 din Piaţa Charles de Gaulle (din fața Parcului Herastrău) spre Arcul de Triumf, unde a avut loc o slujbă de pomenire a eroilor. Au fost depuse coroane de flori, s-au cântat cântece patriotice iar, pe bulevardul Kiseleff, până în Piaţa Victoriei, unde a avut loc un scurt program artistic.

„Am invitat la manifestare Ambasada Ungariei, oferindu-i, astfel, ambasadorului acestei ţări posibilitatea de a-şi exprima recunoştinţa în numele statului şi poporului ungar faţă de eroii Armatei Române care şi-au dat viaţa pentru eliberarea actualului teritoriu al Ungariei de regimul bolşevic instaurat în 1919 de Bela Kun, cu sprijinul direct al Rusiei comuniste. De asemenea, au fost invitați și ambasadorii Austriei, Cehiei şi Slovaciei, având în vedere că tot românii, organizați și conduși de Iuliu Maniu și Generalul Ioan Boeriu, au eliminat brigăzile roșii bolşevice din Viena şi Praga.

La eveniment şi-au anunţat participarea Liga Studenţilor-Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi, Frăţia Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, Asociaţia “Tradiţia Militară” (ai cărei membri vor îmbrăca uniformele militare asemănătoare celor pe care le-au purtat militarii români în anul 1919), precum şi alte asociaţii din ţară. De asemenea, vor participa tineri din judeţele Covasna şi Braşov.

Sunt invitaţi toţi cei ce simt româneşte, indiferent de orientarea politică. Nu vom admite însă arborarea steagurilor şi însemnelor partidelor politice. Singurul steag care va flutura la această manifestare va fi tricolorul românesc” , a precizat Dr. Mihai Tîrnoveanu, preşedintele Asociaţiei „Calea Neamului”

Lucian Ionescu

pni.ro%20

Comment here