Actualitate

Cine e vinovat de plecarea a milioane de români. Experții o spun clar: Guvernarea!

 

Într-un raport al Băncii Mondiale se arată că 40% dintre românii care au emigrat au studii superioare

În aceste condiţii, economiştii susţin că acest lucru reprezintă o pierdere pentru ţara noastră, deoarece, aceste persoane sunt greu de înlocuit, ţinându-se cont că statul român a investit în pregătirea lor profesională, potrivit  transparentnews.ro

Mai mult, aceste persoane sunt greu de convins să revină în ţară.

Georgeta Dumont a studiat economia în România și acum 15 ani a emigrat în Franța, unde are o afacere la Lyon.

Georgeta Dumont, antreprenor Franța: „Românii pe care îi întâlnesc aici sunt români cu nivel profesional foarte bun. Este vorba de mulți doctori, mulți ingineri, foarte mulți din domeniul IT. Primim în continuare români care s-au instalat în Franța de șase luni de zile, de un an, deci acest exod al creierelor continuă.”

Iar Valentin, antreprenor în Italia, spune că românii acceptă de multe ori joburi sub nivelul lor de pregătire, dar mai bine plătite față de cele de acasă.

Valentin Făgărașian, antreprenor Italia: „În Italia avem foarte multe persoane cu studii superioare care lucrează ca badante. Am avut un inginer care muncea în șantier. Avem inginer care lucrează ca șofer. Acele persoane au plecat și acum valoarea lor nu o mai dau în România, ci în alte țări: Italia, Spania, unde sunt foarte mulți români deștepți.”

 

Potrivit raportului Băncii Mondiale, aproximativ două milioane de români sunt plecaţi din România ca să muncească în diaspora.

Numai anul trecut au plecat din țară 238 de mii de oameni, potrivit Institutului de Statistică. Asta înseamnă cât jumătate din populația orașului Brașov. Cei mai mulți emigranți sunt tineri cu vârste între 25 și 35 de ani.

Claudiu Vrînceanu, economist: „Vorbim, mai grav, despre cei care au plecat în ultimii ani: tineri, absolvenți de facultate, care s-au dus peste hotare să-și dezvolte cariera. Un studiu al unui site de recrutare arată că sunt sute de mii de români care aplică pentru joburile din străinătate. Mă aștept ca acest ritm de emigrare să fie constant sau să crească.”

 

Asli Demirguc-Kunt, economist-șef, Banca Mondială, regiunea Europa și Asia Centrală: „Nu vezi oameni părăsindu-și țările dacă acolo există o bună guvernare, instituții puternice, servicii publice accesibile.″

Potrivit datelor Comisiei Europene, România a ajuns anul trecut să aibă o pondere de 25% a absolvenților de facultate în grupa de vârstă 30-34 de ani.

Lucian Ionescu

 

Powered by WPeMatico


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Adpres Media

Interzisa copierea sau modificarea continutului.