Actualitate

Comisia de Justitie a Uniunii Europene, decizie fara precedent: Statele Uniunii Europene care nu respecta deciziile CJUE, a statului de drept, vor fi private de fondurile Europene.

Comisia de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) va pune de acum în aplicare mecanismul prin care statele care încalcă normele democrației, nu respecta deciziile CJUE și statului de drept vor fi private de fondurile europene. Recent atat Polonia cat si Ungaria au suferit in acest sens, fiindu-le blocate surse considerabile din fondurile UE.

Potrivit EU Observer, toate privirile se îndreaptă acum către Comisia Europeană, care se așteaptă să lanseze așa-numitul mecanism al statului de drept, aprobat miercuri de instanță și care poate duce la suspendarea fondurilor. Președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, a salutat hotărârea. Dar ea a încercat să evite presiunea în sensul de a utiliza imediat noua procedură.

Ar fi nevoie de „săptămâni” pentru a pregăti orientări care să ofere mai multă claritate despre modul în care aplicăm mecanismul în practică, a avertizat ea într-o declarație. Euronews amintește că tocmai Budapesta și Varșovia au introdus acțiunea în justiție împotriva Parlamentului European și a Consiliului UE, cele două organisme legislative ale blocului, la începutul anului 2021. In final au pierdut in fata CJUE…

Care a fost reacția la sentință? Guvernul polonez a spus că decizia este „un atac împotriva suveranității sale naționale, în timp ce ministrul justiției al Ungariei, Judit Varga, a numit-o o judecată motivată politic și „dovada vie că Bruxelles-ul abuzează de puterea sa.

Un moment de cotitură
Politico vede în această decizie un moment de cotitură în eforturile continue ale UE de a asigura standardele democratice în rândul propriilor membri. Acum, cu hotărârea în favoarea sa, Bruxelles-ul se va confrunta cu și mai multe presiuni pentru a acționa. Hotărârea de miercuri este punctul culminant al unei lungi bătălii juridice care a apărut după ce UE, în 2020, a autorizat un nou mecanism care i-a permis să reducă finanțarea către țările în care încălcările statului de drept afectează negativ banii contribuabililor europeni.

Ungaria și Polonia – cele două țări cu cea mai mare probabilitate de a pierde finanțare – au contestat mecanismul în instanță, argumentând că regulamentul încalcă tratatele UE și nu garantează securitatea juridică a țărilor membre. Le Monde atenționează că, în ajunul summit-ului dintre Uniunea Europeană și Uniunea Africană, programat pentru joi, 17 februarie și vineri, 18 februarie, Varșovia amenință că nu va semna concluziile întâlnirii.

Procedând astfel, guvernul lui Mateusz Morawiecki transmite un mesaj clar partenerilor săi: atâta timp cât Polonia este privată de fondurile din planul de redresare, guvernul ei nu va fi cooperant.

La Bruxelles, ca și în multe capitale, începând cu Paris și Berlin, există temeri că cele două țări vor ajunge să blocheze decizii importante și să declanșeze o criză politică de mare risc în cadrul UE. Există decizii care vor trebui luate în unanimitate în următoarele săptămâni (în special în domeniile fiscalității sau politicii externe) și pentru care vor fi necesare voturile Budapestei și Varșoviei”.

Cel mai puternic instrument pentru Comisie
Dar ce au făcut Ungaria și Polonia? Deutsche Welle amintește că Bruxelles a trimis scrisori oficiale la Varșovia și Budapesta în noiembrie, subliniind ceea ce consideră că sunt deficiențe democratice. În cazul Poloniei, sunt criticate reformele judiciare despre care susține că subminează independența judecătorilor și refuzul Varșoviei de a accepta primatul dreptului UE asupra dreptului polonez.

Când vine vorba de Ungaria, Comisia invocă îngrijorări cu privire la acordarea de contracte publice, conflictele de interese și cheltuirea coruptă a fondurilor UE. De luni de zile, Parlamentul European – care aprobă bugetele multianuale ale UE – a cerut Comisiei să le reducă imediat fondurile Poloniei și Ungariei. Legislativul a declanșat chiar propriile proceduri judiciare împotriva Comisiei, acuzând-o de inacțiune.

Cu toate acestea, executivul UE a preferat să construiască treptat un caz despre care speră că va fi inatacabil. Comisia ar avea nevoie de voturile majorității calificate a statelor membre pentru a aproba utilizarea mecanismului. Și, după cum arată Le Figaro, declanșarea unei astfel de proceduri ar putea dura săptămâni sau chiar mai mult.

Iar desfășurarea alegerilor legislative pe 3 aprilie în Ungaria, unde premierul suveranist Viktor Orban se va confrunta cu o alianță de opoziție, complică situația. Bruxelles se teme să nu fie acuzat de amestec. Dar dintre instrumentele de care dispune UE pentru a lupta împotriva atacurilor la principiile democratice, acesta s-ar putea dovedi a fi cel mai eficient.

Abonati-va la canalul Telegram Adpres Media pentru a primi toate stirile.

LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...


Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.