Actualitate

Conferința ministerială în domeniul apelor cu tema ”Stadiul implementării directivelor în domeniul apelor: dificultăți și bune practici”

Ministrul apelor şi pădurilor, Ioan Deneş a deschis marţi 21 mai, la Palatul Parlamentului din Bucureşti, Conferința ministerială în domeniul apelor cu tema ”Stadiul implementării directivelor în domeniul apelor: dificultăți și bune practici”.

Evenimentul, care s-a desfășurat în perioada 21-22 mai, a fost organizat în contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, și a reunit miniștrii, secretari de stat și reprezentanți ai ministerelor de mediu din statele membre ale UE, ai Comisiei Europene, agenții pentru mediu din Europa, reprezentanți ai ambasadelor, ai agențiilor de management al apelor, precum și reprezentanți ai Băncii Mondiale, ai Comisiei Europene în România, ai WWF România, ai Biroului European de Mediu și ai Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea.

Alături de ministrul Ioan Deneș și secretarul de stat pentru apă, Adriana Petcu, la conferință a participat și comisarul european pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, Karmenu Vella.

În prima parte a Conferinței a fost prezentat documentul referitor la politica din domeniul apelor și a mediului marin, urmat de prezentări detaliate axate pe evaluările rezultate în urma implementării Directivei Cadru Apă și a Directivei privind tratarea apelor uzate urbane. Pe agenda întâlnirii s-au aflat aspecte privind legislația europeană din domeniul apelor, evaluarea Directivei privind  Tratarea apelor urbane reziduale, provocări și bune practici în procesul de implementare a acestor directive.

Trebuie să subliniem că ne aflăm într-un moment de răscruce în ceea ce privește implementarea politicii Uniunii Europene în domeniul apei și a mediului marin întrucât în anul 2020 trebuie atinse obiectivele Directivei Cadru Strategia pentru Mediul Marin și ne aflăm în etapa de dezvoltare a ultimului plan de management prevăzut de Directiva Cadru pentru Apă”, a subliniat Ioan Deneş.

De asemenea, ministrul apelor și pădurilor a menționat că s-au realizat pași importanți pentru implementarea directivelor europene, dar pentru atingerea obiectivelor acestei legislații este necesară continuarea și amplificarea eforturilor privind implementarea măsurilor stabilite în planurile și programele dezvoltate pentru a atinge starea bună a apelor sau starea ecologică bună a mediului marin.

Intervențiile Statelor Membre au subliniat că există  sprijinul politic pentru acțiuni și abordări noi și complementare astfel încât să valorificăm la maximum potențialul programelor de finanțare existente. Credem că aceste două zile constituie o bună oportunitate pentru diseminarea experiențelor la nivelul Uniunii Europene și conturarea unor propuneri de proiecte și programe de colaborare”, a concluzionat ministrul Ioan Deneş.

Articolul Conferința ministerială în domeniul apelor cu tema ”Stadiul implementării directivelor în domeniul apelor: dificultăți și bune practici” apare prima dată în Cronica Romana.LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.