Actualitate

Consiliului Național al Elevilor a reacționat dur împotriva Big Brother în școli. Scandal pentru un proiect controversat

Un proiect care prevede dotarea obligatorie a tuturor unităților de învățământ cu camere video de supraveghere a fost contestat de Consiliul Național al Elevilor.

Potrivit proiectului, care a fost inițiat anul încă din anul trecut, instalarea camerelor de supraveghere video în sălile de clasă ar permite părinților să monitorizeze online activitatea copiilor, potrivit  transparentnews.ro

Totodată, ar preveni incidente sau situații neplăcute, precum cel recent, când o profesoară striga la elevii săi de clasa întâi.

„În ultimii ani, au devenit din ce în ce mai des întâlnite cazurile în care conducerile unităților de învățământ preuniversitar au decis că este necesară supravegherea video și/sau audio a orelor de curs, fără a ține cont de faptul că introducerea acestor instrumente de control nu rezolvă, cu adevărat, cauzele problemelor dintre elevi sau dintre elevi și cadrele didactice, și fără a realiza că o astfel de monitorizare a procesului didactic nu relevă calitatea relației stabilite între actorii educaționali.

În primă instanță, o hotărâre a Curții Europene a Drepturilor Omului, emisă în data de 28 noiembrie 2017, stabilește că supravegherea video a sălilor de curs încalcă dreptul la viață privată și la protecția datelor cu caracter personal, ceea ce pune la îndoială legalitatea măsurii în cauză. În plus, introducerea acestor mecanisme de supraveghere sfidează modul natural de administrare a clasei și poate afecta modul în care se desfășoară actul de predare-învățare, creând o stare de lipsă de confort în rândul elevilor și cadrelor didactice deopotrivă.

Deși înțelegem raționamentul din spatele implementării măsurii: creșterea siguranței în sala de clasă și eliminarea comportamentelor ce denotă agresivitate, considerăm că soluția reală este cultivarea timpurie a unor valori precum toleranța, solidaritatea, acceptarea, spiritul de echipă, depunerea unor eforturi reale în scopul transformării mediului școlar într-unul incluziv, dezvoltarea unor metode de prevenire a violenței fizice și verbale, precum consilierea psihopedagogică și efectuarea orelor de dirigenție”, se precizează într-un comunicat al Consiliului Național al Elevilor.

De asemenea, Antonia Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor a spus că asemenea camere de supraveghere se pot monta doar ca urmare a unei consultări prealabile cu colectivul clasei.

„Suntem de părere că trebuie să renunțăm la toate aceste practici care nu fac posibil un act educațional centrat pe nevoile beneficiarului primar al educației – elevul. Cu camere de supraveghere și elevi care să se simtă oricum, numai în largul lor nu, nu vom putea nici măcar să sperăm la un act educațional bazat pe încredere și colaborare elev-profesor. Camerele de supraveghere trebuie să fie instalate în clase doar ca urmare a unei consultări prealabile cu colectivul clasei, în caz contrar, să nu ne mai mire faptul că elevii, părinții și profesori sunt mai degrabă dezbinați decât uniți pentru o educație incluzivă de calitate”, a declarat Antonia Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Lucian Ionescu

 

Powered by WPeMatico


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.