Sanatate

„Coronavirusul roșiilor” atacă Europa. Nu există tratament

De aproape șase ani un virus extreme de periculos a pătruns în Europa și nimicește culturile de legume. Este vorba despre virusul Tobrev și ar putea nimici culturi întregi de roșii pe câmp sau în sere, potrivit  transparentnews.ro

Cele mai mari pagube acest virus le-a făcut în Spania, Italia și Olanda.

În condițiile în care există exporturi massive din categoria acestor tomate în multe țări europene, posibilitatea ca virusul să ajungă în România este foarte mare.

Virusul se transmite inclusiv prin semințe și răsaduri, iar asta trebuie să ne pună, în gardă când vine vorba de importuri.

Virusul care sperie acum producătorii mari de roşii şi ardei din Europa a apărut în Orientul Mijlociu, acum 6 ani, iar prezenţa lui pe continentul nostru a fost semnalată prima dată acum doi ani.

Radu Șumălan, prof. univ. USAMVB Timişoara: „Este un fel de coronavirus al tomatelor. De ce? Pentru că virusul este relativ nou apărut, soiurile şi hibrizii care prezentau rezistență la celelalte virusuri. Acele soiuri nu manifesta gene de rezistenţă şi pentru acest nou tip de virus. Este ceva nou şi trebuie tratat cu foarte mare atenţie.”

Acolo unde a fost semnalat virusul, mii de hectare de roşii au fost distruse. Măsurile care limitează extinderea lui sunt drastice, asemănătoare cu cele dintr-un spital.

Costel Vanatoru, cercetător SCDL Buzău: „Nu poate fi tratat cu nimic, se transmite foarte uşor prin sămânţă şi material biologic, chiar prin fructe. Trebuiesc luate măsuri ca să nu se extindă, să nu pătrundă în România. Trebuie să cumpărăm seminţe din surse sigure, atent verificate în laborator, liberă de boli şi dăunător.”

Specialiștii din România sunt speriați deoarece boala este imposibil de tratat.

„În primul rând ar trebui să avem un organism special de control al acestui virus, coordonat de Ministerul Agriculturii. Trebuie să avem o procedură, există procedura de determinare şi de prelevare de probe din seminţele importate, mai ales pe cele pentru producerea răsadului”, a mai spus Radu Șumălan,

Viorel Agud, director DSVSA Arad: „Dacă sunt probleme deosebite sau suspiciuni, suntem alertaţi prin sistemul european de alertă iar în acel moment toată marfa din acel lot se sechestrează, iar inspectorii recoltează probe şi le analizăm.”

Virusul a afectat mai multe ţări din Uniunea Europeană, cea mai mare problemă fiind în prezent în Franţa.

Pe lângă tomate, virusul mai distruge ardeii şi petuniile.

Lucian Ionescu

Powered by WPeMatico


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.