Actualitate

Creditarea, dulceața și marmelada! Florin Dănescu explică de ce discuțiile privind noul indice IRCC au creat așteptări nerealiste pentru debitori, care pot fi mai mult sau mai puțin îndeplinite

Florin Dănescu, Președintele Executiv al Asociației Române a Băncilor, a folosit o metaforă pentru a explica care este diferența între ROBOR, indicele în funcție de care sunt calculate dobânzile la creditele vechi, și IRCC, noul indice pentru finanțarea populației, asociind dulceața și marmelada activității de creditare.

“Este foarte greu de explicat despre ROBOR şi IRCC. IRCC-ul este o medie de mai multe ROBOR-uri, o medie de mai multe cotaţii interbancare la mai multe termene. ROBOR era ceva corelat cu creditarea pe termen mediu, iar astăzi avem un indice calculat pe baza unor tranzacţii peste noapte, care este cumva trimis în timp cu şase luni în urmă faţă de termenul când este aplicat. În concluzie, să mă iertaţi că folosesc o metaforă: dacă noi foloseam o dulceaţă dintr-un anumit fruct, ROBOR la trei luni, astăzi corelăm cu creditarea un fel de marmeladă, nu ştim din ce fructe, vedem doar un rezultat final şi care nu are nicio legătură cu piaţa”, a menționat Florin Dănescu, în cadrul Forumului Pieței financiare, ediția a III-a, intitulat ”Punct și de la capăt în industria financiară din România. Dialog și soluții”.

În opinia sa, discuțiile lansate de autorități pe tema evoluției dobânzilor și, totodată, instituirea noului indice IRCC pentru creditele destinate persoanelor fizice au creat foarte multe aşteptări nerealiste pentru români. “Se creează aşteptări care pot fi mai mult sau mai puţin îndeplinite. Până la urmă promisiunea a fost făcută şi a fost o surpriză şi pentru noi, apropo de dialog, că dobânzile în România vor scădea. Politic poţi să faci o astfel de declaraţie, pentru că, privind ca un contabil, ai venituri şi cheltuieli, nu pot să-ţi cresc veniturile, stimate alegător, dar pot să-ţi scad cheltuielile. A fost o promisiune că vor scădea cheltuielile în privinţa dobânzilor. Şi noi am aflat, ca orice cetăţean, din presă lucrurile acestea. S-au creat aşteptări, s-a pus o presiune, apoi s-a recunoscut că nu s-a dialogat cum trebuie, dar această aşteptare a rămas în continuare”, a subliniat Președintele Executiv al Asociației Române a Băncilor.

Referindu-se la noul indice IRCC, Luminița Runcan, Director General Adjunct Banca Transilvania, a atras atenția că asemenea modificari radicale care au un impact major pentru activitatea de creditare trebuie analizate bine înainte de a le implementa, urmând exemplu statelor dezvoltate.

”La nivel mondial, se simte nevoia unei perfecționări a indicilor financiari asimilați produselor de creditare, însă lucrurile nu se întâmplă ca în România de azi pe mâine. În multe țări se dorește perfecționarea mecanismului prin care sunt stabilite nivelurile indicilor, însă totul se derulează după un grafic bine pus la punct, care necesită timp, analize, calcule, studii de impact și interval de aplicare rezonabil pentru ca jucătorii de pe piață să se poată alinia noilor reglementări. Nu este ok, cum s-a întâmplat în țara noastră, ca să fie instituite schimbări peste noapte, ca în cazul noului indice IRCC. Nu este în avantajul nimănui. Ne dorim ca pe viitor să facem totul mai echilibrat, cu mai multă responsabilitate”, a specificat Luminița Runcan în cadrul evenimentului organizat de Asociația Română a Băncilor.

The post Creditarea, dulceața și marmelada! Florin Dănescu explică de ce discuțiile privind noul indice IRCC au creat așteptări nerealiste pentru debitori, care pot fi mai mult sau mai puțin îndeplinite appeared first on Stiri Bancare.


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Comment here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.