Sfaturi Utile

Cum au apărut anumite lucruri pe care le considerăm banale?

Te-ai întrebat vreodată de unde a venit ideea invenției chipsurilor? Dar a artificiilor? Sau a seringii? E posibil să nu te fi gândit niciodată la originea lor; la fel ca și cei din jurul tău. Suntem atât de obișnuiți cu anumite obiecte la care avem acces, încât nu ne gândim că au avut și ele inițial un inventator. Iată câteva detalii despre câteva dintre lucrurile pe care le considerăm banale:

În fruntea listei stau chipsurile. Acest răsfăț delicios realizat din cartofi, care odată ce ne trece prin minte ne lasă gura apă, a fost inventat neintenționat de George Crum în 1853, un bucătar la stațiunea Moon Lake Lodge din New York, unde cartofii prăjiți erau un fel de mâncare extrem de popular.

Într-o zi, însă, Crum a trebuit să se ocupe de un client agitat, care a spus despre cartofii prăjiți că sunt prea groși. Bucătarul a vrut să facă în așa fel încât părerea acestuia să se schimbe, așa că le-a subțiat, dar nemulțumirea a persistat. Obosit de plângerile sale, a făcut în cele din urmă cartofii prea subțiri pentru a fi mâncați cu o furculiță. Spre șocul său total, clientul a adorat cartofii prăjiți aplatizați, prin urmare, toată această întâmplare a dus la invenția chipsurilor de cartofi.

Micile bucăți de hârtie temporare, care se lipesc și pe care le numim sticky notes, au fost concepute pentru prima dată de Arthur Fry în 1974, care și-a dorit să inventeze ceva care să poată ține notițele pe cartea sa de imnuri, în timp ce cânta în corul bisericii.

Fry știa despre un adeziv ușor lipicios pe care Spencer Silver, colegul său, îl inventase din greșeală. Cu toate acestea, nu era conștient de nicio altă aplicare a adezivului. Când Fry a lansat ideea în cadrul unei companii, 3M, aceasta fost sceptică cu privire la soarta sa pe piață. Introduse în 1980, bilețelele post-it reprezintă acum un obiect foarte solicitat în peste 100 de țări din întreaga lume.

Seringile sunt articole standard de bază, care sunt utilizate zilnic în industria medicală datorită eficienței lor. O seringă este o pompă simplă formată dintr-un piston care se fixează strâns într-un tub cilindric. Un pas important în evoluția acestor obiecte a avut loc în 1650, când Blaise Pascal a inventat o seringă ca aplicație a mecanicii fluidelor, care acum se numește Legea lui Pascal. El a folosit-o pentru a-și testa teoria că presiunea exercitată oriunde într-un fluid limitat este transmisă în mod egal în toate direcțiile și că variațiile de presiune rămân aceleași.

Pascal a fost un mare om de știință cunoscut și pentru alte invenții, cum ar fi roata ruletei, care s-a dezvoltat atât de mult în timp, iar secolul XXI o aduce în atenția oamenilor mai mult online decât offline. Este posibil ca mulți dintre fanii săi să nu aibă nici cea mai mică idee că mintea unui medic se află în spatele mecanismului a ceea ce le place să învârtă și tocmai de aceea ar trebui să ne adresăm cu toții mai des întrebarea „Cine?”.

Tot din seria obiectelor care se rotesc face parte trackball-ul din interiorul unui mouse, piesă mică dar importantă, care a apărut cu 10 ani înaintea acestui dispozitiv periferic al computerului sau laptopului. A fost inițial dezvoltat ca parte a unui proiect militar de top secret.

Unul dintre prototipurile realizate de inventatorul mouse-ului, Douglas Englebart, a inclus un dispozitiv de urmărire care ar fi reacționat la mișcările capului, pentru a reproduce acțiunile „click-urilor mouse-ului”. Dar acest lucru nu a fost în mod evident convenabil și, prin urmare, mouse-ul a început să-și servească scopul pe care îl are și astăzi.

Dacă legendele sunt niște povestiri în care ar trebui să ne încredem, atunci putem păstra în minte ideea că artificiile au fost inventate accidental de un bucătar chinez în secolul al X-lea. Se crede că acesta a amestecat accidental niște ingrediente și substanțe precum azotatul de potasiu, salpetrul, sulful și cărbunele, iar dând foc amestecului, rezultatul a fost o izbucnire de flăcări colorate. El a observat, de asemenea, că, atunci când același amestec a fost pus într-un mugur de bambus gol, a rezultat o explozie intensificată.LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.