Sfaturi Utile

Cum ne hranim sanatos cainii?! Care este cea mai buna hrana pentru câini: umeda sau uscata?! Specialistii ne invata ca nu e vorba de forma, ci de continut.

În zilele noastre, oferta de hrană pentru câini este mai mare decât a fost vreodată. În timp ce varietatea de produse ar trebui să ofere ceva pentru gustul oricărui câine, cumpărătorul este și el răsfățat în ceea ce privește alegerea: care hrană este cea potrivită?

Cea mai bună hrană pentru câini: umedă sau uscată?
Este hrana uscată mai bună decât hrana umedă sau invers? În primul rând: lucrul cel mai important în privința mâncării câinilor nu este forma mâncării, ci conținutul. Orice hrană pentru câini, umedă sau uscată, îi poate oferi patrupedului toți nutrienții, vitaminele și mineralele importante, cu condiția ca ingredientele să fie de calitate înaltă și compoziția să fie adecvată. Ambele forme de hrană pentru câini au avantajele și dezavantajele lor, așa că în final nu e vorba de ce e corect sau greșit, ci de posibilitățile și cerințele tale personale.

Pentru a îți face alegerea un pic mai ușoară, am vrea să elucidăm câteva dintre misterele „junglei de mâncare pentru câini” și să îți prezentăm avantajele și dezavantajele diferitelor tipuri de hrană.

Care sunt diferențele dintre hrana uscată și cea umedă?
Cea mai importantă diferență dintre cele două este conținutul de apă. În timp ce hrana uscată are un conținut de umiditate între 3 și 12%, conținutul de apă în hrana umedă este între 60 și 84%. Diferența enormă afectează și valabilitatea hranei. Hrana uscată expiră mult mai greu față de cea umedă.

Poți observa variații mari între hrana uscată și cea umedă și în ceea ce privește conținutul energetic. Câinele își ia mai multe calorii din hrană uscată, chiar dacă este consumată în cantități mici. Pentru a ajunge la același conținut energetic cu hrana umedă, câinele ar trebui să mănânce de două, până la trei ori mai mult. O altă întrebare controversată: alegi hrană pentru câini umedă sau uscată atunci când vrei să îi protejezi sănătatea dinților? O parte aduce argumentul că, prin consistența dură, hrana uscată curăță dinții, în timp ce cealaltă parte spune că hrana uscată se lipește prea mult de dinți și tinde să agraveze problemele dentare.

Ce avantaje are hrana uscată?
Datorită conținutului ridicat de calorii din mâncare uscată, vei avea nevoie de cantități mai mici pentru a hrăni câinele și a îl menține sătul. Prin urmare, hrana uscată este considerată a fi cea mai economică soluție. Susținătorii hranei uscate accentuează și faptul că este opțiunea cea mai puțin poluantă pentru mediu, datorită cantităților mici, pentru că se folosesc mai puține materiale pentru împachetarea acesteia.

Un alt argument în favoarea hranei uscate este cât de curat și ușor este să o manevrezi. Nu te vei alege cu pete lipicioase pe podea și, chiar dacă o parte din ea ajunge pe lângă bol, poți mătura sau aspira resturile cu ușurință. Pe lângă asta, e mai ușor să o iei cu tine atunci când călătorești, pentru că patrupedul are nevoie de cantități mai mici și o poți împacheta mai simplu.

Ce avantaje are hrana umedă?
În timp ce hrana uscată are multe avantaje pentru stăpân în ceea ce privește prețul, curățenia și manevrarea acesteia, hrana umedă are mai multe avantaje pentru câine. Dintre hrană pentru câini umedă sau uscată, majoritatea câinilor o preferă pe cea umedă, pentru că are un gust și un miros mult mai intens. Conținutul ridicat de apă din hrană are un efect pozitiv asupra sănătății câinelui. Pentru că o cantitate ridicată de lichid ajunge deja în corp prin mâncare, se acoperă mai ușor nevoia câinelui de lichide cu ajutorul hranei umede, decât cu a celei uscate. Hrana umedă este recomandată mai ales pentru câinii care nu beau multă apă în timpul zilei.

Hrana umedă ar putea fi uneori alegerea potrivită chiar și pentru câinii supraponderali, cărora le place să mănânce mult. Câinii care mănâncă cu multă poftă își mențin deseori mai ușor greutatea cu ajutorul hranei umede. Ei pot mânca mult fără a depăși nevoile lor calorice datorită conținutului energetic redus dintr-o porție.

Este posibilă combinarea hranei uscate cu cea umedă?
Indiferent că alegi hrană pentru câini umedă sau uscată, vor fi avantaje și dezavantaje. Concluzia noastră este că cel mai bine este să îi oferi câinelui o combinație între cele două. În principiu, nu există argumente împotriva acestui lucru, dar nu amesteca tipurile de mâncare, ci oferă-le mereu în cadrul unor mese diferite.

Dacă patrupedul tău are probleme digestive, alege totuși un singur tip de hrană. Pentru că oscilația între hrană pentru câini umedă și uscată poate duce la diaree sau constipare în cazul stomacurilor mai sensibile.

În general, combinarea ambelor tipuri de mâncare nu oferă avantaje pentru sănătatea câinelui, pentru că el își poate lua la fel de bine toate substanțele vitale atât din hrana uscată, cât și din cea umedă. Așa că, odată ce ai aflat ce tip de hrană îi place și este bună pentru el, rămâi la ea!

Un compromis: hrana semi-umedă
Hrana semi-umedă pentru câini (numită și hrană moale) este o formă combinată a hranei uscate și a celei umede. Conținutul de umiditate este aproximativ între 15 și 25%. Acest lucru înseamnă că hrana moale conține mai multă apă decât hrana uscată, dar mult mai puțină decât cea umedă. Datorită procesului delicat de producție, acest tip de hrană conține o proporție mare de carne și mulți nutrienți naturali.

Conținutul ridicat de apă înseamnă și că crochetele sunt mai moi și mai zemoase. Acest fapt ajută la reținerea gustului natural. Hrana semi-umedă este acceptată de obicei foarte bine de animal, datorită conținutului crescut de carne și de umiditate și pentru că poate fi digerată ușor. Acest tip de hrană este potrivită mai ales pentru câinii bătrâni: chiar dacă nu mai au cei mai puternici dinți, crochetele moi pot fi mestecate cu ușurință. În ceea ce privește mirosul, hrana semi-umedă are un miros mai intens decât hrana uscată.

Atunci când alegi tipul de mâncare, fii atent dacă este vorba de o hrană completă sau de suplimente, cum ar fi gustările pentru câini. Cele din urmă nu conțin toți nutrienții de care are nevoie blănosul tău pentru un regim echilibrat. Nu uita să îi oferi suficientă apă proaspătă zilnic, în ciuda conținutului crescut de umiditate din hrana semi-umedă.

Nu e vorba de formă, ci de conținut
Factorul decisiv pentru alegerea hranei corecte pentru câine ar trebui să fie mai puțin forma hranei și mai mult lista de ingrediente de pe pachet. La urma urmelor, nutriția joacă un rol semnificativ în sănătatea acestuia. Câinele are nevoie de hrană de calitate înaltă, care să îi ofere necesarul pentru o dezvoltare sănătoasă.

Nu există un răspuns general privind tipul perfect de mâncare. În final, fiecare câine este diferit și are nevoie de un tip de hrană corespunzător. Factorii individuali, cum ar fi vârsta, greutatea, nivelul de activitate și sănătatea ar trebui luați în considerare atunci când cauți mâncarea potrivită.

În principiu se recomandă o proporție de circa 70% carne de calitate înaltă și circa 30% legume, precum și grăsimi și uleiuri de calitate înaltă, de preferat ulei de pește, pentru câinii adulți sănătoși. Pe de altă parte, cerealele în exces, conservanții, aromele artificiale sau chiar și îndulcitorii, cum ar fi zahărul, nu au ce căuta în hrana câinelui. Așa că, indiferent că alegi hrană pentru câini umedă sau uscată, uite-te bine pe etichetă înainte.

Abonati-va la canalul Telegram Adpres Media pentru a primi toate stirile.

LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...


Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Interzisa copierea sau modificarea continutului.