Social Media

Cum se tund corect merii în timpul primăverii? Sfaturi pentru pomicultorii începători!

TERMENELE TUNDERII PRIMĂVĂRATICE

Este destul de dificil de determinat datele exacte pentru tundere. Pomicultorul trebuie să se orienteze după vreme și gradul de „trezire” a copacilor. De obicei, perioada potrivită începe la mijlocul lunii martie și durează până la mijlocul lunii aprilie.

Dacă locuiți într-o regiune mai rece și nu știți când ar fi cel mai bine să realizați tunderea primăvăratică a merilor, așteptați până se vor sfârși gerurile iernatice și înghețurile puternice de primăvară. Cât timp frigurile sunt încă intense, lemnul pomilor este fragil și nu are loc circulația sevei, ceea ce înseamnă că rănile se vor cicatriza foarte greu și lemnul va fi vulnerabil față de dăunători. Dar nici nu trebuie să amânați tunderea până la deschiderea mugurilor — nu obligați pomul să-și consume forțele pe „hrănirea” ramurilor, care în curând vor fi îndepărtate.

Înainte de a realiza tăierea primăvăratică a merilor, decideți ce formă vreți să oferiți coroanelor lor. Modelarea coroanei este un proces destul de îndelungat. Ea nu se îndeplinește într-un singur an și trebuie să o începeți la scurt timp după plantarea pomului la locul permanent.

Tunderea completă a unui pom adult durează aproximativ 3 ore. De aceea, curățarea întregii livezi poate dura chiar și 2 zile.

După tundere trebuie să prelucrați locurile, la nivelul cărora s-au realizat secțiunile, cu var sau un compus analog.

TUNDEREA PRIMĂVĂRATICĂ A MERILOR

În mod tradițional tunderea mărului începe cu îndepărtarea ramurilor rupte în timpul iernii și rărirea coroanei. Inițial se taie crengile mari cu fierăstrăul, iar apoi se înlătură cele mici cu cuțitul sau foarfecele de grădină. Ca să se rărească coroana cu formă rotundă, se tund toate ramurile și lăstarii, care cresc în direcție verticală. Secțiunile de pe ramurile de un an se realizează deasupra unui mugur, iar cele de pe ramurile multianuale — deasupra lăstarului ales, transformându-le în ramuri laterale.

Schema tunderii primăvăratice a mărului

TUNDEREA PRIMĂVĂRATICĂ A MĂRULUI BĂTRÂN

Cu cât pomul este mai bătrân, cu atât trebuie să fiți mai responsabili în ceea ce privește regularitatea tunderii lui. De fapt, merii cu vârsta mai mare de 10 ani nu suportă prea bine îndepărtarea multor ramuri dintr-odată. De aceea, cel mai bine ar fi să realizați tunderea treptat, dar în fiecare primăvară. Pe lângă aceasta, trebuie să țineți minte de sezonalitatea rodirii — în anul, în care urmează o rodire bogată, tunderea este intensificată, ca să ușureze sarcina ramurilor.

Dacă pomul a devenit foarte înalt, coroana lui s-a îndesit și adunarea recoltei este foarte dificilă, trebuie să întreprindeți o serie de acțiuni:

-să tundeți 1/4 din axul pomului, deasupra unui ram mare (înălțimea tulpinii după tăiere nu trebuie să fie mai mică de 2 metri);

-să îndepărtați ramurile afectate și slăbite;

-să îndepărtați „furculițele”, care cresc în sus și ramurile, care se freacă unele de altele;

-să scurtați ramurile de schelet (principale) până la 2.5 metri, lăsând lăstarii, care cresc spre exterior și transformând coroana într-o „cupă”;

-să înlăturați mugurii dorminzi vechi și semiuscați, care se găsesc din abundență pe ramurile inferioare și în profunzimea coroanei.

O asemenea tundere întineritoare a mărului nu numai ușurează culegerea recoltei, ci și stimulează rodirea. Ce-i drept, peste un an pomul va începe să formeze în mod activ ramuri lacome, care, de asemenea, trebuie tunse la timp.

Spor la grădinărit!

The post Cum se tund corect merii în timpul primăverii? Sfaturi pentru pomicultorii începători! appeared first on Retete Usoare.


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.