Sanatate

Cutremurător. Se întâmplă în 2020, în România. Oamenii, tratați ca niște animale

 

Georgiana Pascu, manager de proiect la Centrul de Resurse Juridice a afimat recent că bolnavii de la Centrul  de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Plătăreşti, Călăraşi sunt trataţi inuman, iar mâncarea este sub orice critică, potrivit  transparentnews.ro

De asemenea, Pascu susţine că la centrul din Călăraşi sunt internate aproximativ 200 de persoane şi ar trebui să beneficieze de condiţii decente de viaţă şi asistenţă medicală.

Ea a surprins cum bolnavilor li se pun în faţă castroane cu resturi de mâncare înmuiată.

Centrul  de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Plătăreşti, se află în subordinea Consiliului Judeţean Călăraşi.

Georgiana Pascu, manager de proiect la Centrul de Resurse Juridice a declarat că situaţia bolnavilor de la Plătăreşti este cunoscută de mai mulţi ani şi s-au făcut recomandări pentru remedierea deficienţelor.

„Sunt fiinţe umane totuşi, aceasta reprezintă o încălcare a drepturilor. Este degradant, inuman“, a spus Georgiana Pascu.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Călăraşi, în subordinea căruia se află Centrul din comuna Plătăreşti, susţin că imaginile nu sunt reale.

„Bolurile care se văd sunt nişte resturi alimentare. Asta nu înseamnă că hrana fiecărui bolnav neuropsihic nu este adaptată în funcţie de nevoi. Am stat de vorbă şi cu directorul Centrului, şi cu directorul DGASPC Călăraşi, şi cu medicul de acolo, bolnavii au probleme de deglutiţie, iar mâncarea în 90% dintre cazuri este înmuiată sau este pasată pentru că au existat şi cazuri de înec. Administraţia judeţeană urmează să recepţioneze 3 centre unde vor fi mutaţi pacienţii şi încercăm să le oferim noi spaţii de cazare. Este o problemă, nu de acum, de ani vechi, noi încercăm acum să facem lucrurile să meargă în direcţia cea bună. Sunt, într-adevăr, imagini care mâhnesc orice om. Suntem empatici cu tot ceea ce înseamnă om, indiferent ce probleme ar avea, iar lumea trebuie să înţeleagă că în acele boluri erau resturi alimentare, dar există cazuri când şi în bolul unui bolnav neuropsihic putem găsi pâine înmuiată sau mezel”, a explicat Marinela Voivozeanu, purtător de cuvânt al CJ Călăraşi,

DGASPC Călăraşi a transmis un comunicat de presă în care aduce lămuriri despre imaginile filmate în Centrul Plătăreşti.

Redăm integral mesajul:

„Referitor la imaginile postate pe reţeaua de socializare de către dl Marin Badea cu privire la meniul servit, micul dejun, din data de 10.01.2020, beneficiarilor unui centru rezidenţial destinat îngrijirii persoanelor cu dizabilităţi neuropsihice din subordinea DGASPC Călăraşi, precizăm următoarele:

În cadrul centrului sunt instituţionalizate persoane cu probleme neuropsihice grave şi accentuate cu nivel ridicat de afectare a devoltarii fizice şi mentale, dependente de îngrijirea altei persoane, care au insuficient dezvoltate abilităţile de bază şi autonomie personală, o parte dintre acestea prezentând şi probleme în ce priveşte hrănirea – masticaţie şi deglutiţie. În speţă, aceste persoane au nevoie de alimente care trebuie pasate pentru a putea fi mestecate şi înghiţite.   Referitor la imaginea privind agitaţia psihomotorie a unei beneficiare care urma să meargă la masa, precizăm că această stare a survenit ca urmare a prezenţei unei persoane străine turbulente, în speţă a ziaristului, care fără să cunoască problemele de sănătate cu care se confruntă beneficiarii, a pătruns în spaţiul personal al acestora, într-un mod abuziv şi intruziv.

În acest context, precizăm că la nivelul centrului au loc vizite ale altor persoane, dar în spaţii special amenajate, cu pregătirea prealabilă de către personalul angajat a beneficiarilor, dar şi al vizitatorilor.   Totodată, precizăm că firma de catering cu care instituţia colaborează are punct de lucru în Bucureşti şi asigură aceste servicii şi altor instituţii similare, pentru circa 800 beneficiari; meniul zilnic întocmit respectă normativele în domeniu, fiind avizat de un dietetician cu respectarea caietului de sarcini.   În vederea analizarii detaliate a întregului context în care s-a produs evenimentul, DGASPC Călăraşi va demara o anchetă internă pentru dispunerea măsurilor legale care se impun”, se arată în comunicatul de presă al DGASPC Călăraşi.

Lucian Ionescu


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Comment here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.