Actualitate

De ce Budapestei și UDMR le „stă în gât” BOR: Biroul de presă al Patriarhiei Române dezminte că ar fi „legionară” crucea eroilor de la Valea Uzului

Foto: Kurt Hielscher – Troiță din Maramureș

Ziaristul și activistul civic pentru drepturile minorității române din Covasna, Harghita și Mureș, Dan Tanasă, s-a adresat unui for abilitat, în încercarea de a afla dacă afirmația președintelui Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR), Kelemen Hunor, conform căreia crucea dedicată tuturor eroilor din necropola internațională de la Valea Uzului, ar fi o „cruce legionară”. Activistul a publicat pe site-ul său răspunsul primit de la Biroul de presă al Patriarhiei Române, referitor la crucea dezvelită de români pentru toți eroii de la Valea Uzului:

Bună ziua,

Vă mulțumim pentru întrebarea adresată.

Pentru creștini, Sfânta Cruce face trimitere exclusiv la jertfa Mântuitorului Hristos, așadar nu poate fi confiscată ideologic și nici atribuită vreunei mișcări. Pe lângă trimiterea simbolică la pătimirile Mântuitorului, Sfânta Cruce așezată în cimitirul eroilor noștri ne amintește și de jertfa lor pentru apărarea țării și a identității noastre creștine.

Orice specialist în artă populară poate confirma faptul că acest tip de cruce antedatează cu mii de ani fenomenul mișcării legionare la care s-a făcut referire.

Așadar nu poate fi vorba acolo de un simbol al vreunei mișcări, ci de o Sfântă Cruce, de tip celtic, model întâlnit în multe locuri din țara noastră din cele mai vechi timpuri.

Arhid. Ionuț Mavrichi”.

Portalul Ziaristi Online reamintește pe acest subiect și faptul că, deși UDMR pozează în victimă, patronează în centrul municipiului Odorheiu Secuiesc busturile – fără avizele legale ale Ministerului Culturii – al criminalului de război antisemit și antiromân Wass Albert., alături de cel al scriitorului pro-nazist și antisemit Nyírő József, fără ca Ministerele responsabile, de Interne și al Culturii, ca și Instituția Prefectului, să aplice măsurile legale.

Ileana Kiss

Foto: ziaristionline.ro


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Comment here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.