duminică 19 august 2018 9:13 pm
Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Acasa / News / De ce îl apără Putin pe Assad? | Unul dintre răspunsuri – pentru Gazprom!
Adpres Market
putin-1024x701

De ce îl apără Putin pe Assad? | Unul dintre răspunsuri – pentru Gazprom!

AdpresFM - Radio Online Stations  

putinMenţinerea lui Bashar al-Assad la putere în Siria are pentru Rusia si un interes economic important, sustine Gazeta.ru într-o analiza publicata astazi.

Răsturnarea regimului lui Bashar al-Assad în Siria amenință să schimbe echilibrul pieței europene a gazelor, pentru că, în acest caz, Qatarul ar avea liber la proiectul conductei directe prin teritoriul sirian spre Turcia.

„Siria este cel mai bun traseu pentru livrări de gaze din Qatar în Turcia, și apoi în Europa. Qatarul deja este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze pe piața UE”, – se arata in material.

Se remarcă faptul că Qatarul furnizează pe piața mondială aproximativ 77 de milioane de tone de gaze naturale lichefiate pe an, ceea ce este echivalent cu aproximativ 106 miliarde de metri cubi. Aproximativ o treime din acest volum se duce în Europa.

„În ultimii ani, cota Gazprom este de 25-30% din piața europeană. Qatarul livreaza de aproximativ patru ori mai puțin, dar poate creste volumul livrat, cu condiția construirii unui gazoduct. Totodata, exporturile Gazprom s-au redus: în prima jumătate a anului 2015 a scazut cu 8% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2014 și a constituit 74,275 miliarde de metri cubi”, – subliniază autorul.

Interesat de blocarea proiectului conductei Qatarului prin Siria este şi un alt „beligerant” in razboiul din acesta tara – Iranul, noul concurent pe piata inclusiv pentru Rusia. După eliminarea sancțiunilor internaționale Teheran poate începe livrările în UE. Iar rezervele de gaze ale Iranului, potrivit BP, sunt cele mai mari din lume – aproximativ 34 trilioane de metri cubi (17-18% din rezervele mondiale).

În prezent se discuta livrarea de gaz iranian spre Europa, care este extrem de interesata de aceasta posibilitate, în primul rând, pentru că va reduce dependența de Rusia. La mijlocul lunii septembrie, The Wall Street Journal, scria că marile companii europene de energie (germanele RWE și E.ON, francezele Total și Engie, BP, Royal Dutch Shell, Statoil din Norvegia și Repsol Spania) vor sa investească în sectorul gazelor naturale iraniene.

 

sursa: paginaderusia.ro

Adpres.ro : Adpres Media – Grup Media Target : contact@adpres.ro

AdpresFM - Radio Online Stations  

Play TV Online
Adpres Games - Jocuri Anti Stres


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com