Actualitate

Declaraţii istorice ale preşedintelui SUA, Donald Trump la întâlnirea cu Iohannis

buburuza.ro

Preşedintele României, Klaus Iohannis s-a întâlnit, marţi, la Casa Albă, cu preşedintele Statelor Unite, Donald Trump.

Iohannis este cel de-al zecelea preşedinte din statele europenecare care este primit la Casa Albă, potrivit transparentnews.ro

Cei doi preşedinţi de stat au făcut o declaraţie comună, prima în ultimii zece ani.

Trump a afirmat cu această ocazie că în SUA este o comunitate foarte mare şi americanii îi iubesc pe români.

„Vă mulțumesc tuturor! Este o onoare să fiu cu președintele României. Am respect pentru ceea ce face și ce se întâmplă în România. Din punctul meu de vedere, știu că lucrurile merg foarte bine. Avem o relație foarte bună cu România, o relație mai bună ca oricând. Avem afaceri și relații comerciale foarte bune. Sunt foarte mulți români în SUA, oameni extraordinari, care au succes. Este o comunitate foarte mare de români în SUA. Să știți că americanii iubesc românii. Au o relație foarte bună cu ei”a spus Donald Trump.

În legătură cu situaţia Brexitului, Trump a spus că este „foarte greu de negociat cu UE”.

În acest context, Trump a aruncat o săgeată și către Theresa May, fostul premier, precizând că Boris Johnson, actualul premier, este omul potrivit pentru a conduce Regatul Unit.

„ Discuţiile cu UE sunt dificile. UE negociază foarte aprig. Eu sunt prieten cu Jean Claude Juncker, dar negociază foarte dur. Abia acum cred că Marea Britanie are pe cine trebuie la conducere”, a precizat Trump.

Întrebat de jurnalişti care este părerea sa despre copuţia din România, Trump a spus că acest lucru trebuie rezolvat numai de către români.

„Românii sunt cei care trebuie să lupte împotriva corupţiei. Sunt ţări extraordinare care ca şi România au probleme cu corupţia, dar să sperăm că se va rezolva”, a spus Donald Trump

După întâlnirea oficială cu Trump, Iohannis a afirmat că se va implica personal în dezvoltarea parteneriatului strategic cu SUA.

„Personal voi continua să mă implic personal în dezvoltarea parteneriatului strategic cu SUA. Am transmis preşedintelui Trump că relaţiile noastre pe perioada mandatului de la conducerea UE am avut ocazia să dezvoltăm parteneriatul strategic cu SUA. Am adoptat împreună o declaraţie comună. Declaraţia este un document foarte important în progresul parteneriatului strategic între ţările noastre”, a spus Iohannis.

„Am discutat cu președinte Donald Trump în mod pragmatic și deschis de căile de dezoltare a parteneriatului strategic. Am subliniat ca personal voi fi implicat în dezvoltarea parteriatelui strategic între Romania și SUA. Acest parteneriat strategic va continua să genereze rezultate pozitive pentru români”, a precizat președintele.

Iohannis a subliniat că vizita la Washington a avut și o premiră ce constă într-o declarație comuna.

„Președintele Trump a exprimat o deosebită apreciere pentru faptul că România a fost prima care a atins în mandatul său 2% din PIB pentru apărare. Trump mi-a mulțumit pentru prezența deosebită în Afganistan unde suntem al cincelea contribuitor dintre statele prezente acolo”, a declarat președintele.

Lucian Ionescu

pni.ro%20

Comment here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.