Actualitate

Deficitul uriaș al datoriei Italiei va genera o amendă uriașă din partea Bruxellesului

Vicepremierul italian Matteo Salvini a declarat marţi că se aşteaptă ca Bruxellesul să sancţioneze Roma din cauza înrăutăţirii deficitului şi a datoriei sale enorme, aplicându-i o amendă de trei miliarde de euro.

„Într-un moment în care şomajul în rândul tinerilor atinge 50% în anumite regiuni (…), unii de la Bruxelles ne cer, în numele unor reguli din trecut, o amendă de trei miliarde de euro”, a spus el la postul de radio RTL 102.5.

„Întreaga mea energie va fi folosită pentru a schimba aceste reguli vechi”, a afirmat liderul politic italian, al cărui partid de extremă-dreapta, Liga, tocmai a câştigat alegerile europene în Italia.”Vom vedea dacă această mică scrisoare de la Bruxelles în care ei ne sancţionează pentru datoria acumulată în trecut va veni”, a mai declarat el pe un ton ironic.

Comisia Europeană ar urma să recomande la 5 iunie deschiderea unei proceduri de deficit excesiv împotriva Italiei, din cauza datoriei sale ridicate (132,2% din PIB în 2018, peste pragul de 60% fixat de regulile europene) şi a deteriorării deficitului structural.

Deschiderea unei astfel de proceduri, care va trebui în cele din urmă validată de miniştrii de finanţe din UE, ar putea duce la sancţiuni financiare de 0,2% din PIB-ul Italiei, ceea ce corespunde cu cele circa trei miliarde de euro evocate de Salvini.

Coaliţia populistă aflată la putere în Italia, din care fac parte Liga şi Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem), are probleme încă de la sfârşitul lui 2018 cu Bruxellesul, care a recomandat atunci prima dată deschiderea unei proceduri pentru deficit excesiv.
Cele două partide şi-au temperat în cele din urmă poziţiile pentru a ajunge la un compromis.

Articolul Deficitul uriaș al datoriei Italiei va genera o amendă uriașă din partea Bruxellesului apare prima dată în Cronica Romana.LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.