Actualitate

Descoperire care îngrozeşte Europa. Baza secretă a unor spioni ruşi specializaţi în asasinate

 

După o anchetă efectuată de serviciile de contraspionaj franceze, elvețiene și britanice s-a ajuns la concluzia că cincisprezece spioni ruși au folosit Alpii francezi ca bază pentru operațiuni în întreaga Europă, potrivit  transparentnews.ro

Potrivit cotidianului francez Le Monde, 15 ofițeri ai serviciului de informații al Armatei ruse (GRU), specializați în asasinate, au circulat pe continent începând cu 2014. Ultima prezență în Franța ar data în septembrie 2018.

De asemenea, cotidianul francez aminteşte că unul dintre cei 15 agenți ar fi fost identificat de Londra ca unul dintre cei trei autori ai otrăvirii cu neurotoxicul Noviciok a unui fost spion rus, Serghei Skripal, și a fiicei sale Iulia, la Salisbury, în Anglia, în martie 2018 .

În acel moment a fost declanşat un incident major între Moscova și Uniunea Europeană și a determinat serviciile secrete occidentale să caute vinovații.

Tot în acel an, în luna august, Berlinul acuza Moscova că s-a aflat în spatele asasinării unui georgian în capitala germană

Doi membri ai ambasadei ruse, cărora guvernul german le reproșează că nu au cooperat în această anchetă, trebuie să părăsească imediat țara.

Potrivit serviciilor de contraspionaj franceze cei 15 ofițeri au locuit în mai multe rânduri în mici localități precum Annemasse, Chamonix sau Evian (sud-estul Franței).

Aceștia făceau parte din unitatea 29155 a celui de-al 16-lea centru de formare specială al GRU.

„Această unitate se ocupă acum de asasinate, sabotaje sau sarcinile cele mai obscure” precum recuperarea mesajelor din cutiile de scrisori folosite de spioni pentru a comunica între ei, arată sursa citată.

Nu s-a reușit confiscarea de arme sau de materiale. Nu a fost identificat niciun complice. Cei 15 ofițeri nu par să fi avut contacte cu agenții ambasadei Rusiei din Paris.

Aceștia ar fi operat, în schimb, în Marea Britanie, în Bulgaria, Crimeea, Moldova sau Muntenegru.

Aceste date au făcut serviciile secrete franceze să favorizeze ipoteza potrivit căreia departamentul Haute-Savoie, la granița cu Elveția și Italia, ar fi fost folosit ca bază pentru „ansamblul operațiunilor clandestine ale unității 29155 în Europa”, potrivit unui înalt oficial al informațiilor franceze.

Lucian Ionescu


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...Comment here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.