Actualitate

Descoperire istorică. Manual scris pe piele de ied nenăscut. Cine este adevăratul autor al imnului României

La Muzeul „Primei școli românești” din Scheii Brașovului se află un document care atestă existenţa primei şcoli româneşti care datează încă din jurul anului 1100. Este vorba despre un manual-pergament, realizat din piele de ied nenăscut, de pe vremea lui Negru Vodă.

Această şcoală funcţiona în pe Muntele Postăvaru, în zona cunoscută acum ca fiind Poiana Braşov.

„Ne confruntăm cu o situație ciudată, de multă vreme: nu putem stabili vechimea primei școli românești. Dacă e să luăm afirmația istoriografiei românești, este din secolul XVI. Dacă e să luăm istoria bisericii, este din 1495. Conform Bulei Papale a lui Ion Bonifaciu, de la 1399, aflăm că la această dată era deja școală aici. Mergem și mai departe și suntem în fața unui adevăr incontestabil, un manual de școală din veacul XI, care se numește Omiliar și, după cum știm, era cartea de învățătură pe care o practicau toate popoarele lumii la acea vreme”, a explicat preot profesor Vasile Oltean, filolog și teolog, directorul Muzeului „Prima școală românească” din Scheii Brașovului.

La noi, asemenea carte apare în secolul XI , ca manual de școală, ceea ce confirmă existența și tradiția învățământului în acest spațiu. Lângă școală se află Biserica Voievodală Sf. Nicolae, îngrijită, în timp, de 32 de domni din Moldova și Muntenia și de mari boieri – ceea ce întărește tradiția.

Mai mult, o cronică germană vorbește de Negru Vodă care ar fi dăruit Muntele Postăvaru – pe care se schiază astăzi la Poiana Brașov – acestei școli românești. De aceea, muntele se numea cândva „Schule Berg” – adică „Muntele Școlii”.

Deci, la anul 1100, cel puțin, în acest loc se făcea școală românească. Menționăm că documentul a fost scris pe piele pentru că nu se inventase încă hârtia, pe de o parte.  Era piele de ied nenăscut pentru că acest tip de piele nu avea pori și nu împiedica penița la scris. Se mai folosea în epocă piele de miel sau de vițel nenăscut.

„Această tradiție explică și faptul că în acest Muzeu se află acum 6.000 de cărți vechi, 30.000 de documente și un tezaur național și internațional de surpriză: prima carte slavă din lume, de la 1491, prima Biblie a rușilor, apărută la 1581, primele manuscrise de la bulgari, Veliko Târnovo, 1394, primele tipărituri ale sârbilor, 1540”,  explică profesorul Vasile Oltean.

Tot în acest muzeu se află și dovada că imunul nostru național, „Deșteaptă-te române!”, nu a fost compus de Anton Pann, ci de Gheorghe Ucenescu (1830 – 1896) cântăreț, dascăl și profesor de muzică la primul gimnaziu românesc din Brașov.

Lucian Ionescu


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...Comment here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.