Actualitate

Document „Top secret” care revoluţionează tot ce se ştie despre OZN. Ce este „Aerodina”?

Un document, care poate revoluţiona tot ce se cunoaşte în prezent în materie de aeronautică, atestă că marele savant român, Henri Coandă, a conceput pentru prima oară în lume un proiect de farfurie zburătoare, denumită „Aerodină”.

Pe documentul ce a aparţinut Forţelor Aeriene ale Statelor Unite, scria „Top secret”.

În 1998, statul român a primit un container cu 800 de kilograme de documente care aparţinuseră lui Henri Coandă.

În 1990, guvernul ţării noastre a luat decizia de a înfiinţa un Muzeu al Aviaţiei în care să fie aduse toate documentele şi obiectele care ţin de domeniul zborului. Printre altele, muzeul a primit, în 1998, şi „arhiva Coandă”, un pachet de 800 de kilograme de documente care au aparţinut inventatorului şi care fuseseră donate statului român de către fiica savantului, la sfârşitul anilor 1970. Documentaţia nu a fost desfăcută până în 1999, când muzeografii militari au început să cerceteze documentele filă cu filă.

„Printre hârtiile de o inestimabilă valoare documentară, am găsit şi proiectul Aerodinei Lenticulare, celebra farfurie zburătoare a lui Coandă, despre care auzisem, dar nu visasem vreodată să o avem în faţa ochilor. Proiectul a fost un secret american de stat şi a intrat în posesia familiei Coandă într-un mod neelucidat. O delegaţie a armatei americane nu a putu să-şi ascundă surprinderea când a văzut documentele şi ne-a întrebat unde este prototipul. Le-am răspuns că ei ar trebui să ne spună nouă, deoarece Henri Coandă a fost chemat în Statele Unite, la sfârşitul războiului şi a lucrat acolo la acest proiect”, ne-a spus comandorul Paul Sandachi, directorul Muzeului Aviaţiei.

Aparatul descris în dosarele Coandă are propulsie neconvenţională, are o formă de lentilă şi dispune în jurul coroanei de mai multe fante prin care ies jeturi ce formează un strat de gaze ce imprimă mişcare ansamblului. Direcţia gazului determină mişcări ascensionale sau de translaţie. Conform descrierii, aerodina are un sistem de vaporizare a hidrocarburilor aduse sub presiune. Vaporii formaţi ies din galeriile cu forme speciale şi se aprind, prin antrenarea unui praf de acid nitric.

La Facultatea de Inginerie Aerospaţială se lucrează în acest moment la adaptarea tehnologiilor folosite la proiectul Aerodina Lenticulară, în diferite ramuri industriale. Elementul de bază al Aerodinei Lenticulare, de la care poate pleca construirea sa integrală, a fost realizat deja.

Lucian Ionescu

 


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Comment here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.