Dezvaluiri

Dominic de Habsburg ar putea scăpa de dosarul penal. Judecătorii ieșeni au luat ieri decizia care a dat ancheta peste cap.

Ducele Dominic de Habsburg Lothringen ar putea scăpa de acuzația de distrugere. Magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis ieri excepțiile invocate, iar dosarul penal al acestuia s-ar putea întoarce pe masa anchetatorilor. Nepotul Regelui Ferdinand I a fost trimis în judecată în urmă cu câteva luni, pe motiv că ar fi lăsat în paragină un monument istoric din județul Iași.

Lovitură de teatru, în cazul unui cunoscut duce acuzat de distrugere! Așadar, Dominic de Habsburg ar putea scăpa de dosarul penal. Judecătorii ieșeni au luat ieri decizia care a dat ancheta peste cap. Astfel, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis ieri excepțiile invocate în cazul lui Dominic de Habsburg Lothringen.

„Instanța admite excepția nelegalității actelor de urmărire penală. Constată nulitatea ordonanței de efectuare în continuare a urmăririi penale din data de 9 iunie 2016, confirmată de procuror pe data de 10 iunie 2016, emisă de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, a ordonanței de punere în mișcare a acțiunii penale din data de 19 decembrie 2017, față de inculpatul Dominic Habsburg Lothringen, precum și a actelor subsecvente emiterii ordonanțelor expuse mai sus. Pune în vedere procurorului să comunice, în termen de 5 zile de la comunicarea prezentei încheieri, dacă menține dispoziția de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei. Fixează termen pentru continuarea procedurii de cameră preliminară pe data de 3 august 2021, pentru când vor fi citate părțile și va fi încunoștiințat procurorul”, au afirmat ieri judecătorii ieșeni.

Dominic de Habsburg, acuzat de procurorii ieșeni de distrugere

De remarcat este faptul că decizia de ieri a judecătorilor nu este definitivă, aceasta putând fi contestată. Amintim că, pe data de 10 septembrie 2019, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași l-au trimis în judecată pe ducele Dominic de Habsburg Lothringen, sub acuzația de distrugere.

In urmă cu câțiva ani, reprezentanții Parchetului admiteau faptul că dosarul este în lucru, fiind vorba despre nepoți ai Regelui Ferdinand I (copii ai Principesei Ileana a României) care erau suspectați de lăsarea în paragină a unui monument istoric. Mai exact, procurorii ieșeni au anchetat degradarea Conacului din Poieni, care a fost primit de urmașii lui Ferdinand I în cursul anului 2007, în urma unei retrocedări. Până să intre în posesia moștenitorilor Regelui Ferdinand, în monumentul istoric funcționase o unitate medicală pentru copii cu handicap și pentru persoane cu probleme pulmonare. Odată cu preluarea în regim privat a monumentului istoric, membrii Casei Regale erau obligați, potrivit Legii monumentelor istorice, să întrețină Conacul din Poieni, loc în care istoricii spun că a locuit pentru o perioadă și Principesa Ileana.

O sesizare făcută de reprezentanții Direcției de Cultură Iași

Noii proprietari au cerut în anul 2009 Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Iași un aviz pentru a putea înstrăina conacul. Deoarece clădirea și terenul aferent nu și-au găsit un cumpărător, monumentul istoric a rămas de izbeliște, el fiind prădat de-a lungul timpului de localnici de tot ce ar fi putut fi valorificat, pornind de la tablă și cărămizi și ajungând la lemnele folosite pentru foc.

„Printr-o retrocedare, conacul a revenit reprezentanților familiei respective. Însă proprietarul nu a respectat prevederile legale, iar, de acolo, unii s-au «împrumutat» cu diverse bunuri. La un moment dat, un perete a căzut peste un cetățean, provocând decesul său. În urmă cu aproximativ 10 ani, noi am formulat o sesizare la Poliție cu privire la faptul că noul proprietar nu a respectat obligația de a asigura paza la acel monument, Conacul din Poieni”, afirma în trecut Virgil Babîi, fostul manager al Direcției de Cultură Iași.

Ca urmare a plângerii, a fost deschis un dosar care a fost soluționat în primă fază cu amendarea proprietarului, dar decizia a fost contestată, iar dosarul a fost redeschis. Proprietatea pe care s-a aflat conacul are o suprafată de 42.898 de metri pătrați, iar, în 2009, suprafața construită era de aproape 1.500 de metri pătrați. Dominic de Habsburg (82 de ani), născut în localitatea Hollabrunn, din Austria, este fiul arhiducelui Anton de Habsburg și al Principesei Ileana a României. Ca membru al liniei Habsburg-Lorena, din Casa de Habsburg, a moștenit titlurile de arhiduce al Austriei și mare duce de Toscana. Pe 26 mai 2006, în calitate de succesor al mamei sale, acestuia i-a fost restituit și Castelul Bran.


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.