Actualitate

După mitingurile anticonstituționale, urmează și presiunile organizațiilor radicale maghiare pentru segregarea învățământului?

Duminică, 10 martie 2019, la Târgu Mureș a avut loc un nou episod din războiul hibrid împotriva României girat de Ungaria și organizațiile pe care statul ungar le finanțează, pentru a exercita continuu presiuni asupra instituțiilor românești (detalii aici), vârful de lance fiind așa zisul Consiliu Național Secuiesc (CNS), condus de Izsak Balazs.

Dacă manifestația s-a finalizat cu deja cunoscuta petiție adresată guvernului prin prefectul de Mureș, se pare că aceiași lideri pro-autonomiști maghiari, care organizează an de an provocările de la Târgu Mureș, sunt așteptați la Ministerul Educației Naționale, marți, 12 martie, pentru a discuta cu ministrul Ecaterina Andronescu, pe marginea unei petiții prin care se solicită intervenția instituției pentru înființarea unei universități în limba maghiară de medicină și farmacie sau chiar realizarea de intervenții la nivelul Universității de Medicină, Farmacie, Știință și Tehnologie (UMFST) din Târgu Mureș, astfel încât instituția să fie segregată din punct de vedere etnic.

Dacă niciun oficial român nu a reacționat la provocările tot mai agresive ale autonomiștilor maghiari, dar acceptă întâlniri cu aceștia, nu înseamnă altceva decât să legitimeze niște lideri maghiari cu viziuni radicale, care nu au nicio tangență reală cu sistemul educațional românesc și, practic, nu recunosc autoritatea statului român în zona așa-zisului ținut secuiesc în parteneri de discuții oficiali. Nu mai târziu de ieri, CNS  a organizat în municipiul Târgu Mureș un marș pentru autonomia teritorială a ținutului secuiesc, prilej cu care participanții au adresat mesaje ofensatoare populației românești din zonă, precum „ținutul secuiesc nu este România”. Aceeași organizație, care este primită la discuții de Ministerul Educației Naționale, organiza o altă acțiune de protest pro-autonomia teritorială în anul 2014, în urma căreia au fost înregistrate serioase incidente între participanți și forțele de ordine. Nu mai vorbim de faptul că aderența CNS la nivelul locuitorilor din zonă este una extrem de redusă, existența lor depinzând exclusiv de fondurile consistente alocate an de an din bugetul statului ungar. Și, culmea, tot de Ungaria este legată și solicitarea de înființare a unei universități cu predare în limba maghiară… în condițiile în care declarația finală a mesei rotunde pentru autonomie, organizată de Szili Katalin, împuternicitul special al Guvernului Ungariei în probleme de autonomie (sic!) – la începutul lunii februarie 2019, în municipiul Timișoara, asumată de CNMT, prevedea solicitarea de înființare a acestei universități în limba maghiară.

Vezi link aici

Partidele maghiare din Transilvania: România să înfiinţeze o universitate maghiară de medicină şi farmacie

Ironia sorții face ca acest CNS, cafe solicită obsesiv autonomia teritorială a ținutului secuiesc, să nu fie absolut deloc interesat de autonomia universitară, cea care ar trebui să împiedice intervenția oricărui factor politic în activitatea unei instituții de învățământ superior. Credem că sunt arhisufieciente concesiile pe care politicienii români le-au făcut, de-a lungul timpului, Budapestei și organizațiilor pe care aceasta le coordonează în România. Credem că a sosit momnetul în care asemenea lucruri să fie stopate pentru că binele minorității maghiare din Transilvania nu depinde de segregarea etnică… depinde de investiții, de dezvoltarea economică a regiunilor, de energia consumată de politicieni, nu pentru a învrăjbi români și maghiari, ci pentru ca zona din care provin să prospere din punct de vedere economic și social.

Menționăm faptul că am solicitat un punct de vedere oficial Ministerului Educației Naționale pe acest subiect, dar până la acesta oră nu am primit niciun răspuns.

Ileana Kiss

Foto: cuvantulliber.ro


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Comment here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.