Actualitate

Erdogan continuă atacurile militare în Siria. Trump ameninţă: „vom anihila!

 

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, a afirmat, vineri, că ţara sa nu va opri operaţiunea pe care o desfăşoară în Siria împotriva miliţiilor kurde susţinute de Occident,  potrivit transparentnews.ro

„Puţin contează ce spun unii, nu vom opri această operaţiune” care vizează Unităţile de Apărare a Poporului (YPG) în nord-estul Siriei, a declarat Erdogan în timpul unui discurs la Istanbul.

„Primim acum ameninţări din dreapta şi din stânga, ni se spune ‘Opriţi’ (…). Nu ne vom întoarce înapoi”, a insistat Erdogan.

Operaţiunea militară lansată miercuri de Turcia împotriva YPG, a stârnit un val de opoziţie la nivel internaţional.

Preşedintele american Donald Trump a reacţionat şi el ameninţând că „va anihila” economia turcă „dacă Ankara va depăşi limitele”.

Vineri, Washingtonul a informat că ministrul american al apărării a „încurajat insistent” Turcia, în timpul unei discuţii telefonice cu omologul său turc, „să-şi întrerupă” operaţiunea în Siria.

La rândul său, UE a criticat vehement ofensiva turcă, iar un ministru francez a afirmat vineri că varianta sancţiunilor este deja „pe masă”.

În replică, Turcia afirmă că această operaţiune vizează să stabilească „o zonă de securitate” de 32 de kilometri adâncime, de-a lungul frontierei, pentru a o separa de teritoriile controlate de YPG.

„Ne vom continua lupta până când toţi teroriştii vor coborî la sud de cei 32 de kilometri” prevăzuţi de această zonă, a mai spus Erdogan

În acest context, ministrul american al apărării, Mark Esper, a declarat că Washingtonul „se opune ferm” operaţiunii militare a Turciei în nord-estul Siriei, dar că nu va trimite soldaţi americani în mijlocul conflictului dintre Ankara şi kurzi.

„Să fie clar, noi (SUA) nu abandonăm forţele kurde partenere”, a declarat Esper în faţa jurnaliştilor, adăugând că forţe ale SUA rămân cu kurzii în unele zone ale Siriei şi că SUA au retras doar 50 de soldaţi din zona de conflict.

Mark Esper a subliniat că i-a cerut omologului turc ca Ankara să pună capăt operaţiunii sale din nord-estul Siriei.

„Nu am niciun semn sau indiciu că ei (turcii) vor să-şi suspende” operaţiunea, a declarat Esper în timpul unei conferinţe de presă la Washington, precizând că se bazează în aceste afirmaţii pe o discuţie telefonică pe care a avut-o joi cu omologul său turc Hulusi Akar.
De asemenea, potrivit ministrului american al apărării, şi alte ţări din NATO i-au cerut Turciei, membră a Alianţei, să-şi oprească operaţiunea din nord-estul Siriei.

Lucian Ionescu

Powered by WPeMatico


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Adpres Media

Interzisa copierea sau modificarea continutului.