Actualitate

Eremia Grigorescu, generalul erou de la Oituz și Mărășești, comemorat la 100 de ani de la moartea sa

buburuza.ro   buburuza.ro

Gălățeanul Eremia Grigorescu, generalul erou de la Oituz și Mărășești, va fi comemorat la Galați, Tg. Bujor, Tecuci și Mărășești la 100 de ani de la moartea sa.

Filiala Județeană Galați a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere își comemorează patronul spiritual, generalul Eremia Grigorescu, eroul de la Oituz și Mărășești din 1917. Asociația colaborează cu Filiala gălățeană a Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”, unități militare, rezerviști, veterani, ISU Galați, Muzeul de istorie din Galați și Tecuci, personalități gălățene și așteaptă cetățenii să omagieze împreună pe cel mai mare comandant militar pe care l-au dat istoriei aceste meleaguri.

Eremia Teofil Grigorescu s-a născut în anul 1863 la Golășei- Târgu Bujor, a urmat studiile gimnaziale la Liceul Vasile Alecsandri din Galați, liceul la Iași, școala militară la București și Paris, apoi a urmat treptele ierarhiei militare până la gradul de general, cu funcții de comandant de divizie, corp de armată și armată. Generalul a condus armata română în luptele victorioase de la Oituz și Mărășești, în vara anului 1917, împotriva Puterilor Centrale, în cursul Primului Război Mondial. Sub deviza ”Pe aici nu se trece!”, a blocat ocuparea Moldovei de către cotropitori, salvând astfel ultima provincie în care statul român a putut să mai funcționeze cu instituțiile sale refugiate la Iași, asigurând apoi refacerea oștirii și eliberarea țării, condiții esențiale pentru făurirea României Mari la 1918.

După luptele din 1017, a îndeplinit funcția de inspector de armată și a fost cel care a semnat în octombrie 1918 ca ministru de Război alături de Regele Ferdinand Decretul de mobilizare care a dus la reintrarea României în război alături de Antantă, înainte de armistițiu, creând astfel o poziție mai bună de negociere a păcii alături de Aliați și recunoașterea Marii Uniri. A decedat la numai 56 de ani, răpus de gripa spaniolă ce bântuia atunci Europa și față de care bravul general nu a fost suficient de prevăzător, fiind înhumat la Mărășești, alături de ostașii săi eroi căzuți pe câmpurile de luptă.
Programul manifestărilor

Pe 19 iulie 2019, de la orele 11.00 va avea loc o Evocare istorică la Cercul Militar Galați, la care sunt invitați oficialitățile și cetățenii din municipiul reședință de județ, iar pe 20 iulie vor continua activitățile commemorative astfel: la orele 09.00 la monumentul din Târgu Bujor, la 13.00 la Mausoleul de la Mărășești, la 15.00 în Parcul Central din Tecuci. Va fi evocată sub diverse forme personalitatea militară, civilă, socială, pedagogic a eroului, se vor depune coroane de flori, se va da onorul de către gărzi de onoare, se vor ține slujbe de pomenire.

Organizatorii invită toți românii care apreciază cu adevărat valorile noastre naționale și eroii care au luptat și s-au jertfit pentru patrie, salvând statul român de pieire, să vină alături de ei pentru a omagia un mare comandant de oști din Primul Război Mondial, fiu al meleagurilor gălățene, pe generalul erou Eremia Grigorescu, în câte o oră de istorie condensată în locuri peste care a pășit acum 100 de ani.

Activitățile se vor desfășura după următorul program:
1100 -1105 – Deschiderea evenimentului, salutul invitaților și participanților
– Intonarea Imnului de stat al României; Gl.bg. (r) Constantin Antohe
1105 – 1110 Prezentare program manifestări – Cdor.(r) Constantin Asofronie
– Personalitatea militară a gl. Eremia Grigorescu – Gl.bg. (r) Constantin Antohe;15m
– Aspecte din viața socială a OMULUI Eremia Grigorescu – muzeograf Mihaela
Damian, Muzeul de istorie ”Paul Păltânea” Galați;15m. Prezentare P-P
– Gl. Eremia Grigorescu și Galați-ul, scenetă teatru elevi cu E. Grigorescu – Victor
Cilincă, istoric, scriitor și ziarist, elevi Galați; 15m.
1155-1200 Acordarea unor diplome, mesaje exprimate de unii invitați.
Înaintea acestei activități, în sala comună a asociațiilor de pe lângă Cercul Militar Galați se va amplasa un basorelief cu efigia Gl. Eremia Grigorescu, patronul spiritual al Filialei Jud. GL a ANCMRR, realizat de sculptorul Gheorghe Nour și col.(r) Aurelian Niculescu (finanțare cdor.(r) C. Asofronie) și un basorelief la sediul ISU J.GL (finanțat de As. Frontiera Gălățeană).

Data: 20 iulie 2019/09.00- 10.00; Locul: Orașul Târgu Bujor, parc- monument
Comemorarea Generalului Eremia Grigorescu, fiu al orașului Tg. Bujor

Activitățile se vor desfășura după următorul program:
0900 -0910 – Deschiderea evenimentului, salutul participanților: prezentator cdor.(r) C. Asofronie și primar, Intonarea Imnului de stat al României- stație amplificare mobilă;
– Cuvântul primarului Laurențiu Viorel Gîdei- 5 m.;
– Evocarea personalității Gl. Eremia Grigorescu – col.(r) Valerian Paraschivan,
președinte Filiala Jud. GL a ANCERM – 10m.;
0925 -0935 Slujba religioasă de pomenire – preoți din Protoieria Tg. Bujor, col. Dudu
0935 -0940 Depunerea de coroane de flori pe fond muzical Imnul Eroilor: Primărie,
garnizoana Galați, ISU J. Galați, Asociații org.- ANCMRR și ANCERM;
0940 -0955 Momente cultural – artistice: director Casa de Cultură Adrian Zăinescu, dna
Flori Rodica Iacomi- Tighici, elevi Liceul ”Eremia Grigorescu” Tg. Bujor;
0955-1000 Defilarea detașamentelor gărzii de onoare asigurate de către garnizoana
Galați și ISU J. GL pe marșul de defilare.
După orele 10.00 garda de onoare se va înapoia la Galați, iar reprezentanții asociațiilor și ai Primăriei Tg. Bujor se deplasează cu mașinile la Mărășești.

Data: 20 iulie 2019/13.00- 14.00; Locul: Orașul Mărășești, Mausoleul Eroilor
Comemorarea Generalului Eremia Grigorescu, eroul de la Oituz și Mărășești

Activitățile se vor desfășura după programul întocmit de Garnizoana Focșani – Bg. 282 I.Mc., în colaborare cu administrația publică locală și Asociația CMFRR ”Ecaterina Teodoroiu”, cuprinzând: onorul, Imnul de stat, ceremonial religios de pomenire, evocarea Gl. Eremia Grigorescu, alocuțiuni invitați, depuneri de coroane de flori, defilarea detașamentului de onoare în fața mausoleului.
ANCMRR și ANCERM prin filialele județene Galați, vor participa în asistența militară la invitați, slujbă, gl.bg. Antohe C. va susține o evocare despre generalul erou, va depune o coroană de flori, iar după ceremonialul oficial va desfășura un program cultural propriu și va vizita complexul memorial al mausoleului.

Data: 20 iulie 2019/15.00- 16.00; Locul: Orașul Tecuci, Parcul central
Comemorarea GL. Eremia Grigorescu lângă fostul Comandament al armatei din 1917
Participă reprezentanții filialelor județene și ai subfilialelor din Tecuci (președinți Florin Lepușteanu și Ungan Cezar), Muzeului de istorie (Daniel Dojan), unor școli și membri ai Cercurilor Cultul Eroilor și cercetașilor, parohie, administrație, cetățeni.

The post Eremia Grigorescu, generalul erou de la Oituz și Mărășești, comemorat la 100 de ani de la moartea sa appeared first on exclusivNEWS.ro.

pni.ro%20

Comment here