Sanatate

Femeia arsă pe masa de operaţie a murit. Nimeni nu este vinovat?

 

Pacienta în vârstă de 66 de ani arsă în timpul unei intervenţii chirurgicale la Spitalul Floreasca a decedat duminică seară. Ministerul Sănătăţii transmite condoleanţe familiei femeii, iar ministrul Victor Costache îşi exprimă speranţa să învăţăm cu toţii din acest episod tulburător, potrivit  transparentnews.ro

Echipa Ministerului Sănătăţii transmite condoleanţe familiei îndoliate a pacientei de la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, victima acelui nefericit eveniment, care a decedat duminică seară, la ora 19:50.

„Sperăm să învăţăm cu toţii din acest episod tulburător, ca pe viitor, în niciun spital din România, să nu mai avem parte de o asemenea experienţă traumatizantă. Sunt alături de familia greu încercată şi acum, la ceas de cumpănă, le transmit că atât eu, cât şi echipa Ministerul Sănătăţii pe care o coordonez, va face tot posibilul pentru aflarea adevărului”, a spus ministrul Victor Costache.

Anunţul privind decesul pacientei a fost făcut de către medicul Mircea Beuran.

Beuran a precizat că femeia a murit la Terapie Intensivă, fiind un cumul de circumstanţe – cancerul avansat, arsura şi stopul cardiac.

„În intervalul 19.50-20.00, am primit acest semnal, că pacienta a decedat. A decedat în Terapie Intensivă, din Secţia de Arşi, era sub control medical multidisciplinar, dar probabil contextul biologic în care se găsea pacienta, o boală incurabilă, un efort chirurgical făcut la cerere şi evenimentul neplăcut şi nedorit de nimeni, la care s-a supraadăugat această arsură, biologic nu a rezistat ca să poată să depăşească cu tot efortul medical care s-a făcut. Poziţia a treia în actul de deces este stopul cardio-respirator. Descărcând diagnosticele pacientei: cancerul, arsura şi stopul, sunt cele trei elemente care constituie actul de deces”, a declarat medicul.

El a explicat: „Profesorul Lascăr a venit cu familia acestei paciente, să mă roage să intervin pentru a rezolva măcar pentru un timp, situaţia ei fiind un caz de chirurgie oncologică depăşită şi plimbarea doamnei respective în spitalele din Bucureşti nu a avut niciun succes, severitatea cazului, biologia încărcată, starea de scădere în greutate avansată, astenie, discuţia mea cu familia, riscurile ni le-am asumat împreună încât au cunoscut că dacă se poate face ceva este măcar să-şi recâştige dreptul de a înghiţi apă şi ceva mâncare!”.

Mircea Beuran acuză conducerea Spitalului Floreasca pentru că nu a informat Ministerul Sănătății despre accident așa cum prevede protocolul și în același timp nu exclude posibilitatea unei erori umane în cazul femeii incendiate în sala de operație în urmă cu o săptămână.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat sâmbătă că s-a declanșat o anchetă în cazul pacientei arse în timpul unei operații efectuată în data de 22 decembrie la spitalul Floreasca sub coordonarea medicului Mircea Beuran. În cazul în care va fi găsit vinovat, medicul Mircea Beuran riscă deschiderea unui dosar penal și va rămâne fără drept de practică.

Mircea Beuran va fi audiat în acest caz, luni, 30 decembrie.

„Chirurgul Beuran va fi audiat luni dimineața. Intervenția a avut loc duminică dimineața, 22 decembrie,  și noi am aflat vineri seara, 27 decembrie. Am fi trebuit să știm chiar de duminică, mai ales că spitalul este în subordinea directă a ministerului sănătății”, a anunțat ministrul Victor Costache sâmbătă.

Horațiu Moldovan, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii a spus că nu este în măsură să dea concluziile anchetei. Pe de altă parte, el a confirmat faptul că s-a autosesizat şi Colegiul Medicilor.

„Noi, aposteriori, nu putem să judecăm decât după documentele pe care le avem, respectiv foaia de observaţie, protocolul chirurgical care descrie şi defineşte, din punct de vedere medico-legal o intervenţie chirurgicală, este precizat operatorul şi este semnat şi parafat de medicul care a realizat operaţia”, a mai declarat Moldovan.

În 22 decembrie,femeia, care suferea de cancer pancreatic,  a fost supusă unei intervenţii chirurgicale în timpul căreia a suferit arsuri, din cauza unui incendiu posibil provocat de folosirea unui bisturiu electric, în condiţiile în care pentru dezinfectarea tegumentelor fusese folosit un biocid be nază de alcool.

Cazul a fost făcut public de către deputatul USR Emanuel Ungureanu, care l-a şi acuzat pe medicul Beuran pentru arsurile suferite de femeie.

În prezent, au loc mai multe anchete derulate de conducerea Spitalului floreasca, de către Corpul de Control al ministrului Sănătăţii şi de Colegiul Medicilor.

Lucian Ionescu


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Comment here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.