Actualitate

Femeie – avocat din Turcia, a murit în închisoare după 238 de zile de greva foamei. Victima regimului Erdogan mai cântărea doar 30 kg

Nu s-a petrecut în vremea otomană, ci azi, când regimul Erdogan depășește în cruzime orice închipuire. Avocatul turc Ebru Timtik, femeie, încarcerată de doi ani pentru presupuse legături cu un partid scos în afara legii de regimul Erdogan, a murit vineri într-o închisoare din Istanbul după ce a făcut timp de 238 de zile greva foamei.

Femeie - avocat din Turcia, a murit în închisoare după 238 de zile de greva foamei. Victima regimului Erdogan mai cântărea doar 30 kg

Timtik făcea parte dintr-un grup de 18 avocați arestați în septembrie 2017. Toți erau membri fie ai Asociației Avocaților Progresivi ( turcă : Çağdaș Hukukçular Derneği , ÇHD), fie ai Biroului de Avocatură al Poporului ( turc : Halkın Hukuk Bürosu ), cunoscut pentru reprezentarea clienților critici față de guvernul turc. În martie 2019, aceștia au fost găsiți vinovați de apartenență sau asociere cu Partidul / Frontul Revoluționar pentru Eliberarea Poporului (DHKP-C) și au fost condamnați la pedepse îndelungate.

Timtik a fost condamnat la 13 ani și 6 luni de închisoare, iar Aytaç Ünsal la 10 ani și 6 luni. Milena Buyum, managerul principal de campanie al Amnesty International în Turcia, a numit condamnările “o travestie a justiției și demonstrează încă o dată incapacitatea instanțelor paralizate sub presiunea politică de a oferi un proces echitabil”. Ea a cerut eliberarea necondiționată a avocaților și reducerea condamnărilor. În octombrie, apelul lui Timtik la Curtea Regională de Apel Istanbul a fost respins și la momentul morții sale, recursul său la Curtea Supremă a Turciei era în curs.

Pe 2 ianuarie 2020, Timtik a inițiat o grevă a foamei pentru a lupta pentru dreptul ei de a avea un proces echitabil, iar Ünsal s-a alăturat ei la 2 februarie. până la moartea lor. La 1 iunie, Asociația Internațională a Avocaților Democrați a depus la Curtea Supremă o petiție semnată de 365 de avocați străini și 400 de avocați turci, cerându-i achitarea avocaților închiși. 

Femeie-avocat din Turcia, a murit în închisoare după 238 de zile de greva foamei. Victima regimului Erdogan mai cântărea doar 30 kg

În primele ore ale zilei de 30 iulie, Timtik și Ünsal au fost duși din închisoarea Silivri de înaltă securitate în spitale separate din Istanbul. La 12 august 2020, Asociația Europeană a Avocaților pentru Democrație și Drepturile Omului Mondiale a trimis o scrisoare deschisă adresatăOrganizația Națiunilor Unite , exprimându-și îngrijorarea gravă cu privire la avocații care lovesc de foame. 

Vărul ei care a vizitat-o ​​în spital a spus că a fost presată să-și rupă postul: “Manevrează în permanență pentru a-i încălca voința. Folosesc fiecare pretext”. După 238 de zile de post, Timtik a murit pe 27 august 2020, cântărind doar 30 kg. A devenit cel de-al patrulea prizonier turc care a murit într-o grevă a foamei în acest an, în urma deceselor lui Helin Bölek , İbrahim Gökçek și Mustafa Koçak la începutul acestui an.

Avocata, una dintre miile de victime ale epurărilor politice făcute de regimul autoritar al președintelui Erdogan, a făcut greva foamei, cerând un proces echitabil și a ajuns la doar 30 de kg.

Moartea ei a provocat ciocniri în Turcia între susținătorii acesteia și forțele de ordine, protestul fiind înnăbușit de poliție cu gaze lacrimogene, potrivit Deutsche Welle.


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.