Cascada Bucias si Cascada Fata Moarta.. Bucias este o cascadă din ţară mai puţin cunoscută de către turişti. Cascada Bucias se găseşte în Rezervaţia Naturală Bucias din judeţul Bacău. Căderea de apă se afla mai sus de Mănăstirea Caşin, mănăstire ctitorită la jumătatea secolului XVII. Lăcaşul de cult îl găsim la aproximativ 25 kilometri de Oneşti.
Cascada Bucias si cascada Fata Moarta.
Capra Neagra

Cascada are o înălţime de aproximativ 15 metri şi este cea mai mare cădere naturală de apă din judeţul Bacău. Cascada este formată de Raul Bucias înainte de a se vărsa în Raul Caşin şi de a forma Cheile Casinului. Acelaşi rău, în amonte, crează o altă cascadă, mai puţin cunoscută, denumită Cascada Fată Moartă. Turiştii care ajung în zonă trebuie să ştie că localnicii îi spun Cascadei Bucias şi cascada Zimnicioara.

Numele cascadei Fata Moarta este un emotionant jurnal de front, o tulburatoare cronica de razboi, o carte de notatii si marturisiri, scrise la persoana intai, apartinand unui om care s-a aflat nemijlocit pe front, in linia intai a campului de batalie, in tot timpul conflagratiei. Fata Moarta, pentru cei care sunt de prin partile locului, este o legenda trista dar adevarata .

Cascada Bucias si cascada Fata Moarta
Cascada Fata Moarta

Pe muntele Fata Moartă şi-a dat viaţa pentru ţară în toamna anului 1916, locotenentul Alexandru Florescu din Ploieşti. Trupele lui cuceriseră muntele ocupat de duşmani printr-o ofensivă teribilă, înaintând pieptiş de-a lungul coastei muntelui. Când a fost încercuit de trupele inamice, a refuzat să se predea.

A căzut doar după o crâncenă luptă la baionetă. Scrisoarea de înştiintare a morţii eroului a fost trimisă soţiei lui, Victoria . Locotenentul îşi doarme azi somnul de veci alături de alţi 8.000 de viteji în cimitirul eroilor din Mănăstirea Caşin.

Pentru cei care au luat parte la luptele din preajma Casinului, denumirea Fata Moarta a devenit insa simbolul unei si mai mari drame : “Pentru noi combatantii – spune Ioan Missir – este o dira de singe tinar si curat ; este locul unde trunchiurile copacilor, retezati de uraganul artileriei, poarta schije si gloante, unde fiecare brazda e insemnata.

Pentru cei ramasi acasa, Fata Moarta este locul catre care a zburat gandul reintoarcerii celui drag plecat pe front, prefacut in cimitir, unde soti, frati ori parinti au inchis ochii pentru totdeauna” .

Frumusetile ascunse ale Romaniei. Cascada Bucias si cascada Fata Moarta… Cum ajungi aici

La Cascada Bucias se ajunge din satul Scutaru – Onesti judetul Bacau, aflat pe DJ 115, la circa cinci kilometri de Mănăstirea Caşin. Din satul Scutaru se urcă pe drumul forestier circa o oră până la Cabana Bucias.De aici şi până la cascada Bucias mai avem de parcurs încă jumătate de oră.

De aici şi până la cascada Bucias mai avem de parcurs încă jumătate de oră. În apropiere cascadei afla o păstrăvărie numită Înţărcătoarea. Crescătoria de pastravi o întâlnim la vărsarea pârâului Zboinea în Caşin. Tot în această zonă întâlnim şi un aşezământ monahal, Schitul Bucias – schit de călugări având hramul Sfântului Gheorghe.

Pe versanţii Măgurii Casinului vizitatorii pot admira capra neagră, specie protejată şi una dintre cele mai valoroase din fauna ţării noastre.

Abonati-va la canalul Telegram Adpres Media pentru a primi toate stirile.

LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...