Actualitate

Guvernul ungar anunta ca renunta la banii pentru PNRR: Nu acceptam santajul, nu vom face nici un compromis.

Guvernul ungar a calificat marti ca inacceptabil ceea ce considera a fi un santaj din partea Bruxelles-ului cu privire la validarea planului sau de redresare si se declara gata sa renunte la fondurile europene, cu doua zile inaintea expirarii termenului limita de examinare de catre Comisia Europeana, informeaza AFP.

Da, ne putem lipsi de fondurile europene,avem destui bani pentru a incepe aceste proiecte de redresare, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto intr-un interviu acordat AFP la Strasbourg.

Analiza planului de redresare transmis la Bruxelles pe 12 mai, dar care se confrunta de luni de zile cu dezacorduri pe subiectul respectarii statului de drept in Ungaria, a fost prelungita pana pe 30 septembrie de catre Comisia Europeana. Executivul european a evidentiat in special o lupta insuficienta impotriva coruptiei si lipsa de independenta din justitie.

Szijjarto nu se asteapta la un acord din partea Bruxelles-ului pana joi. In opinia sa, dezbaterea nu este daca planul de redresare este bun sau nu. Blocajul are legatura cu adoptarea in iunie a unei legi acuzate ca submineaza drepturile persoanelor LGBT +, lege pe care guvernul Viktor Orban o prezinta drept un instrument pentru protejarea copiilor.

Folosirea fondurilor europene ca mijloc de santaj pentru a promova schimbarea politica este inacceptabila, a insistat Peter Szijjarto.

Daca Bruxellesul decide sau nu sa prelungeasca in continuare termenul limita pentru examinarea planului Ungariei de investitii si reforma care ar permite Budapestei sa beneficieze de 7,2 miliarde de euro in subventii din partea UE, nu cred ca are vreo importanta, pentru ca nu vom face niciun compromis pe acest subiect, a afirmat ministrul ungar de externe.

Seful diplomatiei ungare a evidentiat recenta imbunatatire a ratingului datoriei Ungariei de catre Moody’s, precum si o cerere uriasa pentru obligatiunile pe termen lung ale tarii.

Luni, o purtatoare de cuvant a Comisiei Europene a spus ca nu poate spune in avans daca ne indreptam, sau nu, spre un acord.

Ungaria detine pana in noiembrie presedintia rotativa semestriala a Comitetului de Ministri al Consiliului Europei, iar prioritatile sale sunt protectia minoritatilor nationale, protectia familiilor si dialogul inter-religios.LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.