Actualitate

Guvernul vrea ca noul indice IRCC să se aplice și creditelor garantate de stat, însă produce mai multă confuzie. Noul indice nu reduce rata la jumătate

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va modifica, printr-un proiect de act normativ, legislaţia specifică programelor guvernamentale cu garanţia statului pentru clarificarea modalităţii de aplicare a prevederilor OUG nr. 19/2019, a anunţat, vineri, Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

În aceste condiţii, noul indice de referinţă va putea fi utilizat pentru toate creditele garantate de stat.

Potrivit sursei citate, va fi modificată Hotărârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului “Prima casă”, iar în această situaţie “se propune înlocuirea sintagmei privind referinţa la ROBOR cu noul indice calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul adaugă marja de dobândă prevăzută în normele de aplicare, şi anume rata dobânzii IRCC plus o marjă de maximum 2% pe an pentru creditele în lei”, potrivit Agerpres.

În ceea ce priveşte Hotărârea Guvernului nr. 1053/2014 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi se propune înlocuirea sintagmei privind referinţa la ROBOR cu noul indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul adaugă marja de dobândă prevăzută în normele de aplicare astfel, rata dobânzii IRCC plus o marjă de maximum 3% pe an.

Pentru Hotărârea Guvernului nr. 741/2018 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2018 privind implementarea Programului guvernamental “Investeşte în tine” se propune înlocuirea sintagmei privind referinţa la ROBOR cu noul indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul adaugă marja de dobândă prevăzută în normele de aplicare astfel, rata dobânzii IRCC plus o marjă de maximum 2% pe an.

“În termen de 10 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a actului normativ, finanţatorii vor transmite Ministerului Finanţelor Publice şi Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii – S.A. – I.F.N., Fondului Român de Contragarantare sau fondurilor de garantare, după caz, nivelul costurilor totale, respectiv marja maximă anuală peste nivelul IRCC, pe care le vor aplica creditelor acordate în cadrul programelor guvernamentale de garantare în numele şi în contul statului”, se menţionează în comunicat.

Ministerul Finanțelor creează confuzie și aruncă “oportunitatea” în grădina băncilor

Aplicarea indicelui IRCC pentru programele guvernamentale de creditare se va face doar prin acordul părților. Comunicatul prevede clar „acordul părților formalizat prin act adițional la contractul de credit”.

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 2,36% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018, conform datelor anunţate joi de Banca Naţională a României (BNR). Acesta este cu aproape 1% mai mic decât indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calcula costul creditelor de consum în lei cu dobânda variabilă, care se situa joi la 3,32% pe an.

IRCC este cu 0,87% mai mic decât vechiul indice ROBOR. Motivul acestei scăderi este faptul că noul indice a fost calculat la dobânzile din ultimul trimestru din 2018, în timp ce ROBOR se raportează la dobânzile din martie 2019, ceea ce înseamnă un decalaj de 5 luni între dobânzile practicate în prezent și cele care intră în calculul IRCC.

Următorul indice va fi publicat oficial în prima zi a lunii iulie și se va aplica noilor contracte de creditare.

Însă, bucuria noilor clienți va fi de scurtă durată. IRCC depinde de inflația aflată în creștere

Analiștii financiari consideră că indicele va ajunge foarte aproape de nivelul ROBOR, sau poate chiar îl va depăși.

Chiar dacă unii politicieni s-au grăbit să anunțe rate mai mici, chiar la jumătate, economiștii au calculat efecte minime si nesemnificative. Estimările arată efecte de reducere cu circa 5% a ratei lunare a unui credit ipotecar și cu aproximativ 1,5% rata unui credit de nevoi personale.

Cristian Păun, profesor de economie, a declarat la Digi24 că dobânda la credite depinde în mod fundamental de factori macroeconomici, de cum merge economia. „În dobândă regăsim un element pe care guvernanții ar putea, dacă-și doresc, să-l țină sub control: inflația. Cât timp ai cea mai mare inflație din UE, nu poți să ai cea mai mică dobândă din UE. În dobândă se regăsește inflația, iar dacă politicianul adevărat, autentic, ar vrea să lupte cu problema românilor numită dobândă, ar trebui, de fapt, să fie mai atent la inflație, să fie mai atent la elementele care sunt incluse în acea dobândă, și nu la formula de calcul”, a punctat profesorul Păun.

Citește și
Darius Vâlcov afirmă că băncile nu vor renunța la operaţiunile din România. Obiectivul Guvernului este ca ratele pe care cetăţenii le plătesc la credite să se reducă la jumătate

The post Guvernul vrea ca noul indice IRCC să se aplice și creditelor garantate de stat, însă produce mai multă confuzie. Noul indice nu reduce rata la jumătate appeared first on Stiri Bancare.


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Comment here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.