Life Style

Hreanul, un aliment pentru creier, inima şi oase. Iată cum se consuma corect.

Hreanul este o rădăcinoasă, apreciată pentru aroma să picantă, care este folosită atât că aliment – în stare proaspătă, cât şi că medicament – sub formă de tinctura şi sirop.
Normalizează tensiunea.
Anumite substanţe pe care le conţine hreanul au efecte benefice asupra circulaţiei sângelui în zonele periferice. Astfel, consumul de hrean normalizează tensiunea arterială şi previne riscul formării cheagurilor de sânge. Totodată, substanţele sulfurate din hrean îmbunătăţesc elasticitatea vaselor cerebrale şi coronariene, reducând astfel riscul apariţiei unui infarct său accident vascular cerebral.

Calmează tusea.
Hreanul descongestionează aparatul respirator, fiind astfel recomandat în tratamentul astmului. În crizele de tuse se înghite câte o linguriţă dintr-o compoziţie formată din hrean râs amestecat cu zahăr şi lăsat o jumătate de zi într-un loc călduros. Cura nu trebuie să dureze mai mult de o lună, deoarece în cantităţi mari hreanul este iritant.

Analgezicul natural.
Hreanul este recomandat şi împotriva răcelii şi gripei. Încă de la primele simptome este bine să consumi hrean în salate, lângă o friptură sau chiar proaspăt, iar senzaţia de nas înfundat va dispărea. Hreanul este un leac foarte bun şi în cazul durerilor de cap, fiind un adevărat analgezic. În acest caz îl poţi folosi sub formă de comprese aplicate pe frunte.

Când se plantează legumele în grădina – calendarul pentru plantarea răsadurilor şi a seminţelor, pe care trebuie să-l ştie orice grădinar

Împotriva reumatismului.
Ca tratament intern, hreanul este recomandat şi persoanelor care suferă de reumatism sau gută. Într-o cană cu lapte cald se adăugă una sau două linguriţe de hrean râs foarte fin. Acest preparat se bea pe stomacul gol, o dată sau de două ori pe zi. Tratamentul trebuie să dureze aproximativ trei săptămâni.

Stimulează apetitul.
Dacă nu ai poftă de mâncare, consuma hrean. Substanţa care dă gustul picant al hreanului creşte secreţia de suc gastric şi reda pofta de mâncare persoanelor anemice sau anorexice. Pentru un efect deosebit trebuie consumat hrean râs amestecat cu puţină miere. Se ia câte o linguriţă, de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă.

Ajută memoria.
Hreanul este bogat în vitamine din complexul B, necesare pentru funcţionarea sistemului nervos şi pentru îmbunătăţirea memoriei. Are şi acţiune tonifiantă şi de scădere a colesterolului, dar este foarte bun şi pentru menţinerea sănătăţii pielii şi a părului.


Lasa comentariul tau...