Actualitate

Hunedoara: Gradul de colectare selectivă a deşeurilor reciclabile, sub 3%

Gradul de colectare selectivă a deşeurilor reciclabile în judeţul Hunedoara a fost de numai 2,2 %, la sfârşitul lunii august 2019, de aproape zece ori mai puţin decât ţinta impusă de Uniunea Europeană pentru anul trecut, relevă datele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deşeuri Hunedoara prezentate joi, la Deva.

În aceste condiţii, gradul de colectare selectivă situează judeţul Hunedoara între ultimele trei din ţară la acest capitol.

În contextul în care ţinta de colectare selectivă a deşeurilor reciclabile este, în acest an, de 50%, conducerea ADI Deşeuri Hunedoara susţine introducerea sacilor de culoare albastră pentru deşeurile de hârtie şi carton şi a celor de culoare galbenă pentru colectarea plasticului şi a metalului. Primele vizate de noul concept vor fi gospodăriile de la sate şi străzile din cartierele de case de la oraşe.

„Toate oraşele şi comunele, cartierele de case, vor trece pe saci, să colecteze. La bloc, toţi recipienţii vor primi un cip, iar la recipientul negru – în care se pun deşeurile reziduale, va fi un recipient pentru abonament şi unul pentru (gunoiul, n.r.) suplimentar. Recipientul suplimentar se va umple numai dacă locatarii vor pune totul la grămadă. Dacă locatarii încep să pună ce trebuie în cel negru, folosesc cel galben pentru plastic şi cel albastru pentru hârtie, el nu se mai umple”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Răzvan Blid, consultant ADI Deşeuri.

Distribuirea sacilor de culori diferite pentru colectarea selectivă a deşeurilor reciclabile va începe în circa trei luni de zile, în condiţiile în care primăriile membre ale ADI Deşeuri vor aproba şi o creştere a tarifelor până la un nivel maxim lunar de 12 lei de persoană, la oraşe, şi de 7,8 lei de persoană, la sate.

„Trebuie să atingem, în primul rând, ţintele de reciclare şi de depozitare impuse de Uniunea Europenă. Este un proces foarte complicat pentru că el presupune ca populaţia să accepte să-şi schimbe comportamentul, să înceapă să depună, din bucătărie, deşeurile într-o altă formă, selectiv, pentru a putea fi colectare selectiv şi să putem atinge ţintele de colectare impuse de normativele noi”, a menţionat directorul ADI Deşeuri Hunedoara, Dan Stoian.

Judeţul Hunedoara a generat, anul trecut, aproape un milion de tone de deşeuri.

Sursa: News24.ro.

Powered by WPeMatico


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.