miercuri 26 septembrie 2018 7:37 am
Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Acasa / News / INCREDIBIL! | Vom avea o cruce-discotecă înaltă cât un bloc de opt etaje, în Piața Universității!
Adpres Market
cruce-buc-e1443119696417

INCREDIBIL! | Vom avea o cruce-discotecă înaltă cât un bloc de opt etaje, în Piața Universității!

AdpresFM - Radio Online Stations  

cruce bucPlenul Senatului a adoptat, marți, o propunere legislativă privind o nouă condamnare a totalitarismului comunist, care urmează să fie examinată și de Camera Deputaților. Pe lângă elaborarea unui raport pentru memoria antitotalitară și construirea unui muzeu național al totalitarismului comunist, proiectul de lege prevede și înființarea unui monument reprezentat de o cruce din oțel, înaltă de 20-25 de metri. Aceasta va fi amplasată în centrul intersecției din Piața Universității și va fi flancată de mai multe drapele naționale, relatează vice.com

Construcția monumentului va fi finanțată din fondurile de rezervă ale Guvernului, în 2015, iar, anul următor, cheltuielile vor fi prevăzute în bugetul de stat. Monumentul ar urma să fie inaugurat curând, pe 9 iunie 2016. Așa că, din vara viitoare, bucureștenii ar putea să aibă un nou punct de reper, când se întâlnesc în centru: „la Cruce”.

INIȚIATORUL PROIECTULUI ESTE UN FOST MEMBRU AL PCR

iliesiu

 

Sorin Ilieșiu, un domn care a ajuns din Grupul pentru Dialog Social, tocmai până în PSD. Fotografie de Cristian Radu Nema / Mediafax Foto

Legea este inițiată de senatorul Sorin Ilieșiu, fost PNL-ist și PSD-ist, acum doar independent. Și care, întâmplător, a fost, în tinerețe, membru al PCR și fost director de imagine la Studiourile Cinematografice Buftea. Din CV-ul său, de director de imagine, fac parte seriale ca Racheta Albă sau filme precum Duminică în familie. Plus, câteva filme de propagandă comunistă, la care a contribuit tot ca director de imagine.

După 1990, a co-regizat, alături de Gabriel Liiceanu, documentarul Apocalipsa după Cioran, distins cu numeroase premii, la vremea respectivă. Alte două documentare din acei ani, Te iubesc, libertate! și Piața Universității – România au avut mare succes, devenind repere ale protestatarilor din Piața Universității.

Din proiectul senatorului, aflăm că pe cruce vor fi montate 40 de becuri puternice, care vor rămâne aprinse 24 din 24, iar monumentul va avea dimensiunea potrivită pentru ca „impactul vizual să fie pregnant, inclusiv de la depărtare”, după cum scrie în proiectul de lege. Practic, să fie atât de mare, încât să se vadă și de la moscheea încă neconstruită. Ca să-i îmbărbăteze pe românii care se duc periodic acolo să arunce resturi de porc și să-nfigă cruci mai mici în pământ.

Acum, să ne gândim un pic. Să zicem că trecem repejor peste faptul că, în secolul XXI, aleșii țării se gândesc să ridice cruci de 25 de metri. Dar, o construcție gigant în buricul târgului, într-o intersecție care e și așa împopoțonată la nimereală, nu pare chiar o chestie oportună, nu-i așa? E ca și cum ai încerca să urci un luptător de sumo, cu un rucsac în spate, într-un autobuz aglomerat.

Apoi, dacă tot e nevoie de un monument care să ne amintească de căderea comunismului, poate n-ar trebui să ne raportăm tot la moarte. Asta facem de 25 de ani. Ce-ar fi să ne gândim și la părțile bune, de exemplu că, după acel moment, astăzi putem vorbi orice pe stradă, fără să mai riscăm să fim arestați, în secunda doi? Că suntem cu adevărat liberi? Zic și eu. Poate că e nevoie de orice altceva, cu un aer puțin mai optimist.

Pe deasupra, deși a adoptat legea cu 57 de voturi „pentru”, din 69 exprimate, Senatul nu are atribuția de a decide ridicarea unui monument. Conform legii, monumentele de for public se pot construi, din fonduri de la bugetul statului, doar în cadrul unor programe sau proiecte culturale, ori ca obiectiv de investiție. Sigur, așa spune legea, însă asta nu-i o problemă. Realitatea este că un sfert din statuile din România sunt amplasate ilegal.

ARHITECȚII SPUN CĂ MONUMENTUL AR FI NEPOTRIVIT

Am vorbit cu câțiva arhitecți bucureșteni și primele lor reacții au fost identice: „25 de metri? Ești sigur? Păi, e cam mare!”. Am aflat că, în principiu, pentru ridicarea unei asemenea monument ai nevoie de multe avize și aprobări, date de comisii ale Ministerului Culturii și primării sau consilii locale. Totuși, dacă proiectul este unul de interes național, se pare că primăria e obligată să respecte decizia.

Însă, conform mai multor arhitecți pe care i-am întrebat, înaintea demarării construcției ar trebui consultată populația, pentru că este vorba de un proiect de arhitectură pe spațiul public. Dacă cetățenii consideră că monumentul nu se potrivește în acel loc, îl pot respinge. Inițiatorii își iau notițe, încearcă să adapteze proiectul și îl supun din nou dezbaterii. Asta la nivel teoretic. Practic, aspectul ăsta sigur nu a fost luat în considerare de senatorii care deja au adoptat legea, din moment ce cunoaștem data exactă la care monumentul urmează să fie inaugurat.

Articolul integral îl puteți citi pe vice.com

 

Adpres.ro : Adpres Media – Grup Media Target : contact@adpres.ro

AdpresFM - Radio Online Stations  

Play TV Online
Adpres Games - Jocuri Anti Stres


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com