Actualitate

Instanța dă dreptate unor activiști maghiari care cereau UDMR-ului să arate cum folosește banii publici

În vara anului 2018 Uniunea Democrată a Maghiarilor din România a respins o solicitare de informații trimisă de jurnaliștii maghiari ai portalului Erdely Atlatszo, deși o sentință anterioară afirmase clar că partidul are obligația de a oferi datele cerute, ele fiind de interes public. Se dorea lista documentelor de interes public gestionate de UDMR, precum și unele precizări privind datele deja publicate. Cum li s-a „trântit ușa în nas”. Jurnaliștii maghiari s-au adresat din nou instanței, iar urmarea poate fi citită mai departe.

Conform articolului erdely atlatszo.ro publicat recent, jurnaliștii acestui portal se străduiesc să facă cât mai transparente scopurile în care folosește UDMR banii publici; în primă instanţă a fost parțial câştigat un nou proces, inițiat împotriva UDMR, pentru accesul la informaţii de interes public. Recursul nostru a fost respins, Curtea de Apel Cluj menţinând sentința inițială în întregime.

Cea mai importantă consecință a procesului este că instanţa a confirmat din nou: legea 544/2001, referitoare la accesul liber la informațiile de interes public se aplică și pentru organizațiile neguvernamentale de utilitate publică.

„Toate informaţiile privind finanţările publice primite de către Uniunea Democrată Maghiară din România sunt supuse regulilor privind accesul la informaţiile de interes public” – se arată în justificarea sentinței.

Nevoia unui nou proces

Cu toate că instanța a pronunțat în decembrie 2017 că UDMR este obligată să ofere informații de interes public, iar ca urmare a sentinţei anumite informaţii au fost publicate pe pagina de internet a UDMR, în mai 2018 au refuzat din nou solicitarea de informații a Erdely Atlatszo, motivând, iarăși, că UDMR nu intră sub incidenţa Legii 544/2001.

Uniunea Democrată Maghiară din România nu este un partid, și nu a fost recunoscută ca şi o organizație neguvernamentală de utilitate publică în conformitate cu legile aferente, de aceea nu cade sub vigoarea Legii 544 din 2001” – am putut citi în răspunsul la solicitarea noastră, semnat de președintele executiv, Bálint Porcsalmi.

Importanța informațiilor

UDMR primește o subvenție anuală de la buget de aproximativ 5 milioane de euro, iar folosirea acestor bani este de mult un subiect de interes în viața publică maghiară din Transilvania. Cheltuirea sumei este importantă, fiindcă hotărârea guvernului, prin care se acordă subvenția, conține formularea clară că acesta este un sprijin acordat comunității maghiare din Transilvania, iar UDMR este responsabil pentru gestionarea banilor, având rolul de a administra aceste fonduri.

Ceea ce se întâmplă, de fapt, este că UDMR distribuie o parte din bani organizațiilor nonguvernamentale maghiare din Transilvania, iar restul îl folosește pentru propria funcționare. Știm foarte puțin despre cheltuirea reală a acestor sume.

Au existat mai multe încercări de a cere socoteală referitor la acești bani, însă urmate de un foarte mic succes, deoarece UDMR a refuzat de fiecare dată un răspuns. Asociația Átlátszó Erdély a început să publice, în primăvara anului 2016, documentele de decontare predate de UDMR la DRI (Departamentul pentru Relații Interetnice); acestea s-au dovedit a fi extrem de superficiale, fără informații exacte și concrete.

După aceea, Asociația Átlátszó Erdély a dat-o în judecată pe UDMR, rezultatul procesului fiind sentința din decembrie 2017, care o obligă să ofere informațiile cerute.

Final indecis

Ceea ce privește informațiile solicitate de Asociația Átlátszó Erdély, în prima instanță, în data de 29 octombrie 2018, s-a ordonat punerea la dispoziție a listei documentelor de interes public. Decizia judecătorilor a fost însă nefavorabilă, în ceea ce priveşte informațiile legate de deplasările politicienilor. Instanţa a acceptat argumentele pârâtei (UDMR – n.r.), conform cărora numele politicienilor ar fi date cu caracter personal, de aceea nu pot fi publicate.

Celorlalte informații solicitate – cum ar fi funcția persoanei care se deplasează, data începutului și sfârșitului deplasării, localitatea de destinație, o scurtă descriere a deplasării, sumele cheltuite pentru transport (cu specificarea mijloacelor de transport: avion, autoturism, tren), pentru cazare și masă – nu i s-a acordat nici un fel de atenție.

În acea conjunctură, Asociația Átlátszó Erdély a decis contestarea acestei sentințe. În a doua instanță, judecătorii au pronunțat că recursul nu este justificat, Curtea de Apel Cluj menţinând sentința inițială în întregime.

Conform acestei sentințe, Átlátszó Erdély așteaptă să primească lista documentelor gestionate de UDMR, respectiv jumătatea onorarului avocatului care i-a sprijinit (1000 de lei). Asociația Átlátszó Erdély doresc să folosească această sumă pentru viitoare procese de solicitare a informațiilor de interes public.

Ileana Kiss

Sursa: Sipos Zoltan – atlatszo.ro

Foto: dahr.roLIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.