Life Style

Ionuț, fiul pe care Dincă l-a sunat din arest, își construiește casa visurilor într-un sat din Banat

buburuza.ro

La DIICOT București au fost audiați în această săptămână toți membrii familiei lui Gheorghe Dincă, mai puțin unul: fiul cel mijlociu, Ionuț Tiberiu Dincă. Libertatea i-a aflat povestea și motivul absenței lui de la audieri.

Corespondență din Timiș

Ionuț are 37 de ani și a absolvit Liceul Agricol din Caracal și Universitatea de Științe Agricole din Timișoara. De 17 ani lucrează în construcții, în Italia. Nu s-a desprins de România, dimpotrivă, își construiește o casă în Covaci, un sat din comuna Sânandrei, la 12 kilometri de Timișoara.

“Acum cinci ani, a aflat de la o cunoștință că sunt terenuri la preț bun la noi și a venit aici. Pe locul pe care l-a cumpărat era o casă bătrânească. Locuiau acolo doi frați. Când unul dintre ei a murit, celălalt a hotărât să vândă tot. Ionuț a dărâmat casa și s-a apucat de una nouă”, povestește I.D., cel la care fiul lui Dincă stă în gazdă, când vine din Italia.

„Dincă îl bătea și-l gonea de acasă”
Covaciul are în jur de 900 de locuitori, trei biserici, școală, grădiniță și o pensiune. Tot mai mulți orășeni, își fac case de weekend în sat, spre iritarea localnicilor, care se plâng că nu mai știu pe cine au vecini și că se perindă prea multe mașini pe străzile lor decorate cu azalee în ghiveci.

Pe terenul de casă, Ionuț Dincă a plătit în jur de 25.000 de euro. Dar nu a început construcția imediat. “Abia acum trei ani a pus temelia, după ce a mai strâns bani. Am lucrat și eu pentru el, cât m-a lăsat sănătatea”, precizează I.V., care e pensionar, are 66 de ani și suferă de reumatism, după ce a lucrat “41 de ani și 16 zile în frigul de la abator”.

“Ionuț nu prea vorbește”, spune localnicul, “dar, din ce ne-a povestit, am înțeles că nu ținea legătura cu părinții. Că taică-său îl bătea tare și-l gonea de-acasă. De pe la 12 ani, dormea nopțile prin boscheți. Ne zicea:

Cumnatul rănit din dragoste

Dintre frați, Ionuț ține legătura doar cu Daniela, sora lui mai mică. I-a fost și naș la cununie. De altfel, fostul soț al Danielei își construiește o casă chiar peste drum de casa lui Ionuț. Despre medicul veterinar Bălan, vecinii spun că ar fi încercat să se sinucidă, după ce fiica lui Dincă l-ar fi părăsit pentru un afacerist Italian.

La câțiva ani după despărțire, domnul Bălan refuză să discute despre căsnicia lui sau despre motivele divorțului. Supraveghează însă discret casa fostului cumnat, lângă care și-a parcat Volkswagenul. Despre Cazul Caracal are însă o părere bine articulată și ține să și-o exprime.

Îl bănuiește pe fostul socru de trafic de persoane și de complicități cu polițiștii locali: “Vă spun, ca veterinar, e greu să arzi un animal, dar un om! De ce n-au intrat polițiștii în casă, de ce au așteptat mandat la poartă? Cât de greu e să dai un mandat?”.

Domnul Mircea, 56 de ani, locuiește lângă casa în construcție a lui Ionuț Dincă. Spune că băiatul vine periodic din Italia și mai lucrează câte ceva la casă: “Ultima oară, a fost săptămâna trecută, a plecat sâmbătă (n.r. – 17 august) înapoi. Era aici, abia venise în țară când a izbucnit cazul de la Caracal. A venit la mine, să se uite și el la televizor. Era foarte speriat. Ne-am sfătuit ce să facă. A vrut întâi să se ducă acolo, la Caracal, dar s-a temut, că văzuse oamenii furioși, în fața casei lui taică-său”, a spus vecinul acestuia.

„Pe Ionuț l-a sunat taică-său din arest”

Din câte știe și domnul Mircea, Ionuț nu păstra relații apropiate cu frații săi, Dan și Adrian, cărora le-ar fi împrumutat bani, pe care nu i-a mai primit înapoi. Nici cu tatăl său nu se înțelegea. Totuși, precizează vecinul, când Gheorghe Dincă a primit permisiunea, în arest, să sune un membru al familiei, a ales să îl caute pe Ionuț: “L-au sunat de la poliție, din Craiova, să îi explice lui Ionuț că așa e protocolul și că tatăl lui vrea să-i vorbească. Și Ionuț a acceptat. Nu mi-a spus ce-au vorbit”.

De partea cealaltă a casei, o vecină cu părul strâns în coc spaniol își pune mâna la gură, în stil românesc și strânge buzele: “Nu mă bucur că a venit aici. Chiar dacă nu el a omorât… Tocmai pentru că a suferit mult de la taică-său, tocmai pentru că l-a bătut… Copiii crescuți de unul ca Dincă devin la fel de răi și se răzbună”.

Sau încearcă să-și facă o viață nouă, sărind peste umbra trecutului.

pni.ro%20

Comment here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.